Download-ujte našu aplikaciju

22:32 / 19.05.17

Assange s balkona ambasade: Odustajanje od istrage ne briše godine pritvora bez optužbe

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange se oglasio nakon što su švedski tužioci objavili da će odustati od istrage koja se sedam godina vodila protiv njega zbog optužbi za silovanje.

- Ovo je za mene ali i za sistem ljudskih prava Ujedinjenih nacija važna pobjeda - kazao je Assange, obraćajući se novinarima sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu gdje se nalazi od 2012. godine.

Istakao je da, ipak, ne može zaboraviti sve ono što mu se dešavalo prethodnih godina.

- Ovo ipak ne može obrisati sedam godina pritvora bez optužnice, dok su moja djeca rasla. To je nešto što ne mogu zaboraviti ili oprostiti - rekao je Assange.

Kritikovao je i pravila i zakone koji se provode u Evropskoj uniji (EU).

-Stvarnost je da je karakteristika EU-a postala da čak i bez ikakve krivične prijave budete uhapšeni i izručeni. I moj slučaj se sigurno zloupotrebljava zbog političkih razloga - kazao je Assange.

Poručio je da je ipak spreman razgovarati sa predstavnicima Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

-Moj pravni tim je već kontaktirao vladu u Velikoj Britaniji i nadamo se da ćemo stupiti u dijalog o tome šta i kako dalje - rekao je Assange.

Na kraju je izrazio zahvalnost sistemu ljudskih prava UN-a kao i Ekvadoru.

-Posebno se zahvaljujem Ekvadoru, njihovom narodu i sistemu azila. Uprkos velikim pritiscima bili su uvijek uz mene i podržali su moj zahtjev za azil - istakao je osnivač WikiLeaksa.

Ispred zgrade ambasade Ekvadora okupio se veliki broj ljudi koji su uzvikivali slogane u znak podrške Assangeu.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Slobodni mediji, sloboda Assangeu", i "Ameriko dalje ruke od Assangea".

Glavna tužiteljica Marianne Ny je odlučila obustaviti preliminarnu istragu protiv Assangea zbog navodnog silovanja. Assange (45) živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine gdje se sklonio kako ne bi bio izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje, koje je od početka istrage snažno negirao.