Download-ujte našu aplikaciju

09:03 / 25.06.17

Bajramski ručak po izboru kuhara Nermina Hodžića: Janjeća krzatma i banjalučki pirjan na moderan način

Sofra je sastavni dio Ramazanskog bajrama.

U nekim porodicama u našoj zemlji, s koljena na koljeno prenose se adeti, a jedan od njih je i prepremanje tradicionalnih jela bosanske kuhinje.

Prema riječima Nermina Hodžića, predsjednika Udruženja kuhara BiH, sva naša, pomalo zaboravljena jela, danas se mogu pripremati i poslužiti na interesantan i moderan način te predlaže nekoliko tradicionalnih specijaliteta, kojima biste i vi mogli obogatiti svoj bajramski ručak.

Begova čorba

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 400 g pilećeg mesa, 40 g mrkve, 10 g peršuna (korijen i list), 20 g celera, 10 g brašna, 80 g crvenog luka, 10 g maslaca, 5 g suhe bamije, 40 g milerama, 2 žumanca.
Začini: so, biber, lovorov list, limunov sok.

Postupak pripreme:

1. Pileće meso kuhajte sa korjenastim povrćem i začinima. Kada je kuhano temeljac procijedite, a meso odvojite od kostiju i isijecite na kockice, kao i mrkvu, celer i peršun.
2. U šerpi istopite maslac, a zatim dodajte brašno i napravite svijetlu zapršku.
3. Kad je zprška gotova zalijte pilećim temeljcem. Kuhajte još 15 minuta.
4. Nakon toga dodajte meso i povrće isječeno na kockice.
5. Sve skupa prokuhajte te dodajte bamiju koju ste prethodno kuhali u vodi sa dodatkom limunovog soka.
6. Prilikom serviranja legirajte sa žumancem i slatkom pavlakom.

 

Tarhana čorba

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 15 g maslaca, 15 g brašna, 60 g paradajz-pirea, 60 g tarhane.
Začini: biber, mljevena paprika.

Postupak pripreme:

1. Zamijesite tijesto od brašna, jaja i malo paradajz-pirea.
2. Tijesto ostavite da stoji i ukisne. Kada je ukislo, protjerajte ga kroz đevđir tako da dobijete mrvice tarhane koje ćete osušiti na sobnoj temperaturi.
3. Rastopite maslac, pa dodajte dvije kašike brašna i paradajz-pirea, pa ih propržite.
4. Sve zalijte temeljcem, a kada prokuha dodajte tarhanu.
Prilikom serviranja začinite po potrebi.

Janjeća krzatma

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 800 g janjećeg mesa, 150 g luka, 50 g bijelog luka, 200 g mladog krompira, 80 g mrkve, 80 g paradajza.
Začini: so, biber, mljevena paprika, ulje po želji.

Postupak pripreme:

1. Janjeće kotlete začinite i ispržite na zagrijanoj masnoći, dodajte luk, krompir, mrkvu i glavicu bijelog luka presječenu napola.
2. Poslije kraćeg vremena dodajte mljevenu papriku i paradajz.
3. Sve zalijte temeljcem, poklopite i ostavite na laganoj temperaturi da dinsta.
4. Prilikom serviranja začinite još po potrebi.

 Riblji japrak

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 600 kg pastrmke, 60 g luka, 20 g bijelog luka, 200g krompira, 2 jaja, 10 g peršuna, 200 g listova vinove loze.
Začini: so, biber, ulje po želji.

Postupak pripreme:

1. Listove vinove loze prokuhajte u slanoj vodi, pa ih stavite pod hladnu vodu da zadrže boju.
2. Ribu skuhajte sa povrćem, nakon čega trebate odvojiti meso od kostiju.
3. Kada se odvoji meso, dodajte isjeckani crveni i bijeli luk, jaje, peršun, mrkvu i kuhani krompir.
4. Sjedinite masu i punite japrak koji ćete slagati u lonac.
5. Japrak zalijte ribljim temeljcem, začinite, dodajte malo ulja i kuhajte 20 minuta.
6. Prilikom serviranja jelo začinite limunovim sokom.

 Slatki ćevab

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 800 g janjetine, 80 g jabuke, 40 g suhih krušaka, 60 g dunje, 40 g suhe smokve, 20 g suhih šljiva, 25 g šećera.
Začini: cimet u kori, nekoliko karanfilića.

Postupak pripreme:

1. Meso isijecite na komade, pa ih složite u šerpu, dodajte šećer i vodu toliko da se meso prekrije, a zatim stavite da se ćevabi (kuha).
2. Šljive i suhe kruške dinstajte odvojeno od mesa. Kada je gotovo, sjedinite sa mesom i ostatkom voća.
3. Posebno iskuhajte cimet i karanfilićem, pa tom tečnošću zalijte meso.
4. Prilikom kuhanja nemojte miješati da se voće ne pretvori u kašu.

 Šarena dolma

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 4 paradajza, 4 paprike, 8 listova raštike, 100 g crvenog luka, 500 g junećeg mljevenog mesa, 200 g riže, ¼ kiselog mlijeka, 60 g slatkog kajmaka ili milerama.
Začini: mljevena paprika, so, nekoliko zrna bibera, peršun.

Postupak pripreme:

1. U mljeveno meso dodajte sitno isjeckani luk, peršun, rižu, so i biber.
2. Sve dobro izmiješajte da se masa sjedini i punite paradajz, papriku, crveni luk i listove raštike.
3. Tako pripremljene dolme složite u šerpu, zalijte vodom i kuhajte na nižoj temperaturi.
4. Kada je dolma kuhana umutite malo mljevene paprike i dodajte u šerpu sa dolmom. Dolmu ostavite još kraće vrijeme da kuha.
5. Dolmu servirajte u sahanu ili dubokom tanjiru sa malo safta, a preko prelijte umućenim kiselim mlijekom i slatkim kajmakom.

Kadun butići

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 800 g mlade teletine ili janjetine, 100 g riže, 20 g brašno
prezla, orasi, 2 jaja, 4 stapića cimeta, 20 g crvenog luka, 30 g mrkve.
Začini: so, biber, kurkuma, celer, peršun.

Postupak pripreme:

1. U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte jaje, so, biber, kurkumu, sjeckani peršun, celer, sitno sjeckani crveni luk, bijeli luk i sitno isjeckanu mrkvu.
2. Rižu (prethodno skuhanu i ohlađenu) dodajte u smjesu.
3. Masu dobro izmiješajte rukama da se sjedini i izjednači uz dodatak vrlo malo ulja. Po potrebi dodajte još začina (so, biber, kurkuma).
4. Tako pripremljenu masu oblikujte kao kruškice u koje ćete u sredini zabosti štapić cimeta, čvrsto oblikovati butiće tako da cimet ne bi ispadao.
5. Ostavite u frižider 20-30 minuta da se ohlade i stegnu.
6. U posudice odvojeno spremite brašno, umućeno cijelo jaje, prezlu i orahe.
7. Butiće pohujte redoslijedom - brašno, jaje, prezla, orasi. Tako pripremljene pržite u dubokoj zagrijanoj masnoći.
8. Uz ovo jelo možete poslužiti kljukušu sa domaćim satarašom i sosom od milerama i kiselog mlijeka uz dodatak nane.

Bosanski kolačići

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 800 g mljevenog mesa, 1 jaje, 60 g crvenog luka, 10 g bijelog luka, 20 g brašna, 80 g prezle, 1 krompir (srednje veličine).
Začini: so, biber.

Postupak pripreme:

1. U mljeveno meso dodajte sitno isjeckani crveni luk, bijeli luk, jaje, prezlu, so i biber.
2. Masu izmješajte da se sjedini. Oblikujte loptice veličine oraha, a zatim ih uvaljajte u brašno i pržite na masnoći.
3. Kada su gotove izvadite ih na papirnu salvetu i servirajte sa krompir-pireom.

Banjalučki pirjan

(sastojci za četiri osobe)

Potrebni sastojci: 800 g telećeg mesa, 400 g prase, 160 g krompira, 100 g riže.
Začini: mljevena paprika, so, biber, ulje po želji.

Postupak pripreme:

1. Meso isječeno na kockice propržite na masnoći, dodajte krompir i prasu, a zatim zalijte temeljcem.
2. Sve zajedno dinstajte, pa pri kraju dodajte rižu i začine.
3. Prije posluživanja dodajte malo bibera i kašičicu milerama.

Bademli baklava

(sastojci za šesnaest osobe)

Potrebni sastojci: 400 g brašna, 600 g maslaca, 400 g badema, limun, vanilija,
1 kg šećera, 500 ml vode, 400 g jufke

Postupak pripreme:

1. Napravite tirit (brašno i maslac pomiješajte da dobijete mrvice).
2. Izmiješajte bademe sa šećerom i tiritom.
3. Namastite tepsiju maslacem i prekrijte je jufkom.
4. Filom od badema pospite jufku (nanesite ravnomjeran tanki sloj). Zatim prekrijte drugom jufkom koju ste namastili rastopljenim maslacem i nanijeli sloju fila. Preko stavite treću jufku... Tako radite dok ne potrošite namirnice. Pazite da vam na kraju ostanu dvije lijepe čitave jufke kojima ćete završiti slaganje baklave.
5. Baklavu potom isijecite, prelijte maslacem ili maslom. Ostavite je da stoji 15 minuta, a potom pecite.
6. Pečenu baklavu zalijte hladnim šerbetom (agdom) koju ste pripremili od 1,5 kg šećera i pola litra vode kojima ste dodali limunov sok i vaniliju.