open-navfaktor-logo
search
INTERVJU
Bego Gutić: U TK je na sceni privatizacija državnih institucija i resursa
Sve to Kukić želi da stavi u funkciju predizborne kampanje. Ja razumijem da se on davi i da se hvata za slamku, jer je svjestan da će poslije 7. oktobra biti najveći gubitnik izbora, kaže Gutić
17.09.2018. u 16:33
get url
text

Bego Gutić na čelu je Izbornog štaba SDA u Tuzlanskom kantonu. Iako je njegova pozicija u stranci logična jer se radi o bivšem premijeru TK, njegova politička situacija u ovoj kampanji specifična je po tome što se vladajuća stranka Mirsada Kukića uglavnom hvali rezultatima koje je postigla Gutićeva vlada.

Ovu izbornu kampanju prate vijesti o pritiscima vladajuće stranke PDA na nepodobne kadrove, koji su na čelu državnih institucija. Posljednji je o tome progovorio Amel Mehanović, smijenjeni direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP). Kakav vi imate uvid u situaciju, jer ni posljednja sjednica Vlade TK nije prošla bez smjene?

- Pritiske ne trpe samo članovi SDA. Podsjetit ću na 2015. godinu kada je SDA preuzela vlast i nije smjenjivala direktore zbog političke pripadnosti. Direktor UKC-a je naslijeđen kao kadar SDP-a, on je ostao na funkciji i dobio je novi mandat dok je SDA bila na vlasti. Direktori Aerodroma, Civilne zaštite, Pedagoškog, Poljoprivrednog, Veterinarskog zavoda, domova za djecu bez roditeljskog staranja i smetanjama u razvoju, Službe za zapošljavanje, svi oni su zatečeni na pozicijama i nisu smijenjeni. Sada se smjenjuju, premiještaju, kažnjavaju oni koji ne žele da se stave na raspolaganje Kukićevoj privatnoj partiji. Danas smo imali smjenu Benjamina Bajraktarevića direktora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa TK, koji je kadar SDA. Ranije je smijenjen Edis Bajić, čovjek koji je napravio brend od Bosanskog-kulturnog centra u Tuzli. Povećao je broj posjetilaca, kulturnih događaja, prihoda, ali sve to nije bilo dovoljno. U njegovom slučaju su išli i dalje jer on je na poziciju došao kao zaposlenik BKC-a. Prije smjene su ukinuli njegovo radno mjesto, onda ga smijenili i poslali na biro za zapošljavanje. To je revanšizam i osveta. Svi znamo šta se dogodilo direktoru KUIP-a. Pritisci postoje u UKC-u, MUP-u, Aerodromu... Ovo je privatizacija državnih institucija i resursa, jer sve to Kukić želi da stavi u funkciju predizborne kampanje. Ja razumijem da se on davi i da se hvata za slamku, jer je svjestan da će poslije 7. oktobra biti najveći gubitnik izbora. Shvatam tu paniku i paranoju, jer tada čovjek ne bira sredstva.

Šta je zajedničko svim tim pritiscima, kako kažete, na ljude iz različitih partija?

- Od svih se traži ulazak u PDA, a oni koji pristanu su obavezni da se uključe u kampanju, da rade na terenu s građanima. Postoje norme da bi odradili pripravnički staž morate dovesti 50 novih članova, za posao treba 300 ljudi dovesti u PDA. Imamo konkurs u MUP-u TK koji se zatvara 6. oktobra i oni će svim od tih 1.000 kandidata, koliko se obično prijavi, obećati posao, iako primaju 80 policajaca. Novina je i da svim direktorima koji su ostali na poziciji traže novac za finansiranje kampanje, od dvije do pet hiljada maraka.

Među prozvanima da vrše pritisak na direktore, između ostalih, je i premijer TK Jakub Suljkanović. Kako ocjenjujete rad Vlade TK, koja je naslijedila Vašu?

- Svjedoci smo da je vlada koju je vodila SDA radila transparentno. Ništa nije sakriveno, javne su bile i odluke koje su možda za nas politički bile problematične. Sada ne možete vidjeti šta se dešava, posebno kadrovska pitanja. Na primjer imenovan je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, a to niko ne zna. Naveo sam primjer smjene Benjamina Bajraktarevića, da se nije oglasio bivši direktor KUIP-a Mehanović i to bi prošlo ispod radara. Suština je da je ovo impotentna Vlada. Mi smo usvojili razvoji budžet i planirana su ulaganja u infrastrukturu. Sve što smo počeli stoji ili dobrano kasni. Rekonstrukcija Aerodroma Tuzla kasni. To radi firma u vlasništvu brata ministra MUP-a Huseina Topčagića. Ta firma na gradilište dnevno dovede 10 radnika, a uzeli su posao od tri miliona maraka. Direktor Aerodroma je zvao vlasnika i tražio da se ubrzaju radovi i tražio plaćanje penala, uslijedila je posjeta delegacije Vlade i "čitanje bukvice". Kasne projekti reginalnih cesta, kreditna linija za privredu je kasnila, investicija na UKC-u Tuzla, imamo problem GIKIL-a... Ja sam najavio da će s ovom vladom porasti javna potrošnja i zapošljavanje u javnom sektoru. Mi smo od 2015. do 2018. smanjili broj zaposlenih u javnom sektoru za 300, a danas je taj odnos narušen i taj broj je sada veći nego 2015. godine.

GIKIL je u velikim problemima. Šta može uraditi Vlada TK koja je potpisala ugovor kada je ta kompanija formirana s indijskim investitorom?

- Problemi u GIKIL-u, ta dva ekološka incidenta, produkt su podaničke politike aktuelne Vlade TK. Promjena je nastupila kada je Mirsad Kukić održao sastanak sa indijskim partnerima, sa Mittalom i tada je došlo do toga da oni tamo rade šta hoće. Odustali su od arbitraže u Beču, koju smo mi pokrenuli, obezbijedili sredstva i imenovali na javnom tenderu advokatsku kuću iz Banje Luke da nas zastupa.

Spomenuli ste privatizaciju državnih preduzeća. To je krenulo od Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići. Kako će taj proces završiti?

- To je model koji je Kukić patentirao u Banovićima, pokušava ga preslikati na TK, a njegove ambicije su vjerovatno FBiH i dalje. Njegov cilj je bio da nakon izbora 2018. i kongresa SDA 2019. godine preuzme kontrolu nad strankom. Rudnik je u državnom vlasništvu i nakon izbora bit će predmet razgovora koalicionih partnera koji budu formirali Vladu FBiH. Siguran sam da će SDA opet biti kičma te vlade te da će on biti vraćen državi. Tu sada vladaju dvije familije, koje rade lošije nego što bi radili da je taj rudnik zaista njihov. Direktor Munever Čergić je rođak Mirsada Kukića, Rasim Dostović je šef nabavke i Kukićev tečić, a šef Društevnog standarda je Kukićev šura Fuad Mujić, a njegova supruga Jasmina Mujić je šefica finasija, tehnički direktor Ibrahim Lapandić je opet rođak Mirsada Kukića. RMU Banovići treba spasiti od njih.

Pominjali ste tokom kampanje da se dešavaju neki incidenti, posebno u Banovićima. Skrenuli ste pažnju da policajci u uniformama sudjeluju u lijepljenju plakata PDA. Je li bilo još incidenata i reakcija nadležnih na ono što ste prijavili?

- Aktivisti SDA uočili su 7. septembra u Banovićima da policajci u uniformama stražare pored aktivista PDA koji lijepe plakate, a pojedini policajci su privatnim telefonima fotografirala našeg aktivistu dok je lijepio plakate. Načelnik Banovića i šef Službe za prostorno uređenje grubo krše Izborni zakon koji propisuje da općinski organ treba obezbijediti isti tretman svim subjektima koji učestvuju na izborima u smislu dodjele prostora za plakatiranje. Amir Mrkonjić, šef Službe, nama daje grub odgovor da je sve površine dodijelio jednoj političkoj partiji, a to je PDA. Bilo je i cijepanja naših plakata i to smo prijavili, ali nisam siguran hoće li biti reakcije, jer i policija u Banovićima pod kontrolom Elzine Pirić i Huseina Topčagića, koji rade ono što nalozi Mirsad Kukić. Očekuje da Tužulaštvo TK reagira na krivične prijave koje smo uputili.

S obzirom na takvu situaciju da li se može očekivati neki veći incident?

- Postoje provokacije i očekujemo veće incidente. Mi ćemo biti suzdržani, vodit ćemo fer kampanju, a ako nas napadnu spremni smo da se branimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.