open-navfaktor-logo
search
U 39. godini
Bivši reprezentativac BiH okončao igračku karijeru
U sezoni 2010/2011 našao se u idealnoj ekipi francuskog šampionata, u društvu Vincenta Gerarda, Michaëla Guigoua, Xavier Barracheta i drugih
03.11.2018. u 14:57
get url
text
Edin Bašić

Bivši rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Bašić okončao je aktivnu ig u 39. godini života odlučio je da je vrijeme za kraj. Sjajni srednji bek Chamberyja, jedan od najboljih poslijeratnih rukometaša koje je Bosna i Hercegovina imala, rođeni Zavidovićanin, odlučio je završiti veoma uspješnu karijeru.

Bašić je rukometnu karijeru započeo u Krivaji, u rodnom gradu, a nastavio u sarajevskom Željezničaru. Potom je otišao u riječki Zamet, pa još zapadnije, u Švicarsku, gdje je igrao za Endingen, Suhr i Amicitiju iz Ciriha.

U Francusku je preselio 2009. godine, kada ga je doveo Chambery s kojim je tri puta bio nacionalni vicešampion. O kakvom je igraču riječ pokazuje podatak da je tri puta 2011, 2012. i 2013. godine proglašen za najboljeg srednjeg beka francuskog prvenstva. Za osam sezona u francuskoj eliti postigao je 779 golova.

U sezoni 2010/2011 našao se u idealnoj ekipi francuskog šampionata, u društvu Vincenta Gerarda, Michaëla Guigoua, Xavier Barracheta i drugih.

Posljednju sezonu, nakon odlaska iz Chamberyja proveo je u Chartresu odakle i je i otišao u igračku penziju. U dresu rukometne reprezentacije BiH odigrao je 60 utakmica, a ostat će žal za njegovim većim angažmanom u državnom dresu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.