Download-ujte našu aplikaciju

21:40 / 06.09.17

Četiri razloga zašto je bolje spavati u hladnoj sobi

Svako ima svoje rutine kada je u pitanju spavanje. Neki ljudi lakše utonu u san ako pred spavanje čitaju, neki imaju posebne prohtjeve kada su u pitanju dušek ili jastuk...

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Međutim, ljudi često zaboravljaju da na kvalitet sna utječe i temperatura zraka, a stručnjaci navode četiri razloga zašto je bolje spavati u hladnoj sobi.

Za najbolji san temperatura spavaće sobe bi trebala biti između 16 i 19 stepeni. Niža temperatura regulira tjelesnu toplinu, održava mladenački izgled, a pomaže i kod regulacije težine... Ljudi koji spavaju s otvorenim prozorima i u sobi smanjuju temperaturu radijatora, zdraviji su i imaju više energije, pokazalo je američko istraživanje.

1. Lakše ćete usnuti

Određeni oblici nesanice nastaju zbog problema s reguliranjem tjelesne temperature. Hladnija soba omogućit će tijelu da se umiri i ohladi, a time i lakše usne. To će omogućiti i dublji, kvalitetniji san.

2. Izgledat ćete mlađe

Ukoliko je u sobi toplije od 21 stepena tijelo će slabije otpuštati melatonin, jedan od najboljih anti-age hormona u tijelu. Kad čovjek zaspi u potpunoj tami i padne mu tjelesna temperatura, tijelo će otpuštati melatonin i potaknuti lagano hlađenje organizma.

3. Lakše ćete mršaviti

- Zdrav ritam spavanja može imati direktan utjecaj na gubitak težine. U hladnom prostoru, kada je tijelo hladnije, smanjuje se i količina hormona stresa, kortizola. Kad se čovjek ne naspava, ujutro se budi s velikom količinom kortizola u tijelu, što je uzrok jutarnje želje za slatkišima i anksioznosti koja se može provlačiti kroz cijeli dan - ispričala je Natasha Turner, ljekar naturopatije za Huffington Post.

4. Smanjujete rizik od metaboličkih bolesti

Niža temperatura u sobi može preventivno djelovati i na razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Oni koji su spavali u hladnijim sobama, gotovo su udvostručili količinu dobre, smeđe masnoće koja se stvara tokom noći. Smeđa masnoća u tijelu, za razliku od bijele, može održavati nivo šećera u krvi na optimalnom nivou i spriječiti organizam da zadržava kalorije.

Izvor: Faktor