open-navfaktor-logo
search
Sasvim otvoreno
Čović o Izbornom zakonu, ratu, "bošnjačkoj braći", hrvatskom RTV servisu...
Meni je najvažnija stvar da pošaljemo jasnu poruku bošnjačkom narodu, ili kako često kažem našoj bošnjačkoj braći, da zajedno moramo riješiti mnoge odnose i probleme u BiH - naglasio je predsjednik HDZ-a BiH
13.09.2018. u 13:27
get url
text

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović odgovarao je na pitanja koja su mu postavljali novinari u političkom magazinu "Argumenti" Naše TV.

Čović je naglasio kako u BiH danas ima mnogo aktivnosti koje su usmjerene na to da Hrvati nestanu kao konstitutivni narod.

- Pogledajte malo retoriku svih političkih opcija koje izlaze sa stavovima da u Predsjedništvu trebamo imati odnose 2:1, odnosno da ove godine bošnjački narod treba izabrati dva svoja predstavnika kako bi mogao nesmetano odlučivati. Onda čujemo kako BiH treba isključivo biti građanska država te da treba eliminisati konstitutivnost. Sve te aktivnosti su usmjerene prema tome da hrvatski narod nestane kao konstitutivni. S druge strane, mi smo imali vrlo jasne prijedloge kroz koje smo mogli osigurati legitimno predstavljanje, a jedan od njih je i hrvatska izborna jedinica koja bi to osigurala. Ponudili smo desetak različitih varijacija i oko Doma naroda i oko Predsjedništva koji bi mogli osigurati izbor legitimnih predstavnika u vlasti. Očigledno je kako će se Izborni zakon morati izmijeniti čim završimo ove izbore jer je to prvi zadatak koji će Evropska unija staviti pred nas – rekao je Čović.

Govoreći o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je posljednjih mjeseci podizao dosta prašine na političkoj sceni, Čović je ustvrdio da mu je specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao "kako apsolutno to ne podržava, odnosno da to nije rješenje, put niti način na koji bi se Izborni zakon trebao izmijeniti".

- A i Ustavni sud BiH je dao vrlo jasan naputak kako to moramo odraditi, a to je da se izmjene i dopune Izbornog zakona mogu raditi isključivo na nivou države. Ali s druge strane, neki predstavnici međunarodne zajednice su iz sjene podržavali Zakon o izbornim jedinicama i broja mandata Parlamenta Federacije, jer u suprotnom ta ideja ne bi došla kao jednoglasni stav svih bošnjačkih stranaka - istaknuo je Čović.

Ako nakon ovih izbora ne osiguramo da imamo legitimne predstavnike, imat ćemo ustavnu krizu, poručio je Čović.

- Nadam se da do toga neće doći, a meni je najvažnija stvar da pošaljemo jasnu poruku bošnjačkom narodu, ili kako često kažem našoj bošnjačkoj braći, da zajedno moramo riješiti mnoge odnose i probleme u BiH. Važno je i vratiti povjerenje koje je nažalost izgubljeno, kako bi se izbjegle krize koje smo imali kroz "platforme" ili "alijanse". Na nama je da štitimo interese BiH kao naše domovine, ali i jednako tako i hrvatskog naroda kao jednakopravnog i konstitutivnog – naglasio je.

Čović je uvjeren da se na ovim prostorima ne može ponoviti situacija iz 90-ih godina, uprkos ratnoj retorici mnogih političara u našoj zemlji.

- Hrvatski narod je dao ogromnu žrtvu da bi danas imali Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu, da bi ostali kao narod na ovim prostorima. Naravno da ne razmišljamo na način da ćemo za nekoliko godina našoj djeci ponovno dati užase rata. Razlog zbog kojeg se bavim politikom je da naša mladost ima svoju budućnost u BiH. Mnogi su željeli potaknuti najmalobrojniji narod na odlazak, a djelomično su i uspjeli. Međutim, ono što nisu računali je da će predstavnici druga dva naroda odlaziti još i više - tvrdi Čović.

On je govorio i o nepostojanju javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku.

- Kada vi dođete u Zastupnički dom, ima onih koji kažu da Hrvati nikad neće dobiti svoj kanal. Pa ako prijedlog nekako i prođe Zastupnički, u Domu naroda se povuče pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zato što bi Hrvati htjeli kanal na svom jeziku. Međutim, sada mogu garantirati da ćemo kroz tri-četiri mjeseca imati potpun pravni okvir u kojem Parlament neće morati donositi odluku. Da imamo nešto što je potpuno javnog karaktera, što se može razviti s jednom zdravom infrastrukturom i ono što uvjetno možemo nazvati javni kanal na hrvatskom jeziku u BiH. Na tome intenzivno radimo i značajan dio posla smo već formalno-pravno završili. Neka zasad ostane malo tajnovitosti jer bojim se kako se bošnjačka politika neće promijeniti kada je u pitanju tranformacija postojećeg javnog RTV sistema pa onda moramo naći neku zamjensku mogućnost – zaključio je Dragan Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.