open-navfaktor-logo
search
Prehrana i zdravlje
Dobro je znati: Namirnice koje pomažu organizmu da se oporavi od stresa
Ova "pošast dašanjice, kako je u medicini nazivaju, ako joj je osoba dugo izložena, može ostaviti trajne posljedice na organizam poput povišenog šećera u krvi, hipertenzije, promjene u ponašanju, a tu su i razne emotivne posljedice
11.11.2018. u 15:51
get url
text

Američka zdravstvena asocijacija objavila je da je stres uzrok čak 60 posto svih bolesti kod čovjeka. Ova "pošast dašanjice", kako je u medicini nazivaju, ako joj je osoba dugo izložena, može ostaviti trajne posljedice na organizam poput povišenog šećera u krvi, hipertenzije, promjene u ponašanju, a tu su i razne emotivne posljedice.

U efikasnu borbu protiv stresa spada i promjena načina prehrane, jer pojedine namirnice dokazano pomažu organizmu da se lakše oporavi od stresa:

Šipak

Pun vitamina C, šipak kontrolira nadbubrežnu žlijezdu. Kada smo pod stresom, ona radi sto na sat, a šipak ju vraća u normalu. Također, sprečava oštećenje antioksidansa, koji su vrlo važni u borbi protiv slobodnih radikala. Šipak možete konzumirati u obliku košpica ili soka.

Borovnica

Poput šipka, i borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, reguliranje šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta i karcinoma.

Kakao

Kome ne odgovara šoljica toplog kakaa? Kakaovac sadrži najveću količinu magnezija u odnosu na sve druge namirnice. Stres uništava ovaj mineral, a menstrualni grčevi ili umor kod dugotrajne fizičke aktivnosti nestaju velikom dozom magnezija. Ali, pripazite s količinom koju konzumirate, jer iako nema šećera, sadrži puno masnoća.

Brazilski oraščići

Bogati su nutrijentima i ponašaju se poput velike multivitaminske bombe. Za optimalan unos vitamina dovoljan je samo jedan na dan. Jedu se cijeli, usitnjeni na komade ili smljeveni.

Losos

Kao i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju mozak i srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao dodatak salatama i tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D.

Banane

Sadrže vlakna, magnezij te poboljšavaju raspoloženje. Odličan izbor za međuobrok.

Bijelo meso i riba

Organizmu daju proteine, cink i omega-3 masne kiseline.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.