open-navfaktor-logo
search
Reakcije iz SNSD-a
Dodik o Džaferovićevom pozivu SAD-u: Umjesto američkog utjecaja, hajde da se dogovorimo
Umjesto prozivanja, bolje bi bilo da sjednemo i da se dogovorimo kako da funkcioniše BiH, kaže Dodik
17.09.2018. u 14:58
get url
text

Iz Republike Srpske stižu osude na riječi Šefika Džaferovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.  

Džaferović je prije nekoliko dana pozdravio inicijativu američkog senatora i predsjedavajućeg Helsinškog komiteta u SAD-u Rogera Wickera kojom se najavljuje pojačani američki angažman u Bosni i Hercegovini.

Banjalučka ATV prenosi stavove zvaničnika iz SNSD-a u vezi s tim.

- Vidljivo je da su Bošnjaci u više navrata tražili strance kao partnere i to nije donijelo nikakve rezultate BiH. Međutim to je definitivno njihov izbor. Mi smatramo da je jedna takva inicijativa politički potpuno vulgarna s jedne strane. S druge strane, treba reći da je potpuno vidljiva slabost bošnjačke političke komponente - istakao je zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac, prenosi ATV.

Džaferović je na svoju listu destruktivnih političara upisao Nikolu Špirića i Milorada Dodika. Prozivke nisu mnogo dotakle predsjednika Republike Srpske, uvjeravaju sa te televizije u svom izvještaju.

Međutim, Milorad Dodik sada kaže da je bolje da se dogovora, nego da intervenišu Amerikanci.

-Umjesto prozivanja, bolje bi bilo da sjednemo i da se dogovorimo kako da funkcioniše BiH - kaže Milorad Dodik i dodaje:

-Pa oni su se pokazali podanicima. Pokazalo se da su Amerikanci ovdje imali utjecaj svih dvadeset godina. Pogotovo ovaj nemušti i loš utjecaj koji ima amerčika ambasadorica ovog vremena. Dakle, ja mislim da on ne živi u ovom vremenu. Trebao bi malo da vidi šta Trump govori. Trump kaže da nije spreman da se miješa u poslove stranih zemalja - istakao je Dodik.

Američki senator i predsjedavajući Helsinškog komiteta SAD-a Roger Wicker nedavno je rekao da SAD i EU trebaju da usvoje politiku nametanja sankcija pojedinim političarima u BiH koji ignorišu Dejtonski sporazum, zakone i sudske odluke. Džaferović je u tome prepoznao srpske političare, zaključuju sa ATV-a.

Stača Košarac (SNSD) je prije nekoliko dana u razgovoru za Srpskainfo kazao kako je Džaferović američki igrač i da želi eliminisati Milorada Dodika, odnosno da “priziva strance da eliminišu one koji ne odgovaraju SDA i Bošnjacima”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.