navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Herojski čin

Đukanović odlikovao Nikšićanku koja je komšiji donirala bubreg

Tatjana Vukićević, odlukom da donira bubreg svom komšiji, postala je prva osoba u Crnoj Gori koja je odlučila da bude donator organa, a da nije riječ o nekome iz najuže porodice

Objavljeno: 18.09.2018. u 16:55
get url
text

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je Medaljom čovjekoljublja Tatjanu Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću.

Kako je saopćeno iz Đukanovićevog kabineta, Vukićevićeva je prvi nosilac Medalje čovjekoljublja za ovaj nesvakidašnji humani gest, a u najskorije vrijeme će joj ovo priznanje i biti uručeno.

Ovo je prvi javno poznati slučaj da je neko donirao organ, a da nije riječ o najužoj porodici. 

Na listi čekanja za transplantaciju bubrega u Crnoj Gori se nalazi oko 30 pacijenata, transplataciju jetre deset, a na transplataciju srca čeka dvoje Crnogoraca. Crnogorski zakon o transplantaciji predviđa pretpostavljenu saglasnost porodice preminule osobe.

Početkom septembra je jedna crnogorska porodica pokazala svoju humanost i spasila čak pet života odlukom da potpišu saglasnost o kadaveričnoj transplantaciji organa, odnosno presađivanju organa s preminule osobe na živu. Tom prilikom je izvršena eksplantacija dva bubrega, srca, pluća i jetre.

Crna Gora je 6. septembra postala članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima organi za presađivanje biti dostupniji, a vrijeme čekanja na presađivanje značajno smanjeno.