open-navfaktor-logo
search
Prioritet države BiH
Džaferović: BiH ide u NATO, tu nema rasprave
Članstvo u NATO savezu garantuje i poboljšanje ambijenta za investicije, kao i jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, naglašava Džaferović
10.09.2018. u 12:00
get url
text

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da su donesene sve potrebne odluke i zakoni, kojima je utvrđen NATO put Bosne i Hercegovine, te da ne treba biti nikakve rasprave po tom pitanju.

- Strategijom vanjske politike, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu 2018. nedvosmisleno je precizirano da je aktivacija MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u) vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH je tim aktom obavezalo bh. diplomatiju i sve institucije BiH da poseban akcenat u svojim aktivnostima stave na ispunjenje ovog vanjskopolitičkog prioriteta - kazao je Džaferović.

Dodao je da će, ukoliko bude izabran, kao član Predsjedništva BiH insistirati da bh. diplomatija i sve institucije BiH pojačaju svoje aktivnosti, sa ciljem ubrzanja NATO puta.

- Zvanični stav Bosne i Hercegovine je ono što je utvrđeno u donesenim zakonima i odlukama usaglašenim od strane sva tri člana Predsjedništva, a to je u ovom slučaju NATO put BiH. Sve ostalo su individualni stavovi, koji nemaju težinu - kazao je.

Kazao je da još od zvaničnog zahtjeva za MAP iz 2009. koji je u ime Predsjedništva BiH uputio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović, pa sve do ove Strategije, postoji kontinuitet odluka i akata Predsjedništva BiH za članstvo u NATO-u.

- Bosna i Hercegovina već je dio euro-atlantskog sigurnosnog sistema, a formalno članstvo u NATO savezu će dodatno utvrditi poziciju BiH u tom sistemu. Članstvo u NATO savezu garantuje i poboljšanje ambijenta za investicije, kao i jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, hibridnih prijetnji i povećanje zaštite u cyber prostoru u okolnostima modernog doba - poručio je kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.