open-navfaktor-logo
search
Velika očekivanja
Godišnji odmor jedan je od najvećih "testova" za parove
Približava se vrijeme godišnjih odmora. Osjećate da ste sve umorniji i jedva čekate da se maknete iz grada. Maštate o tome kako ćete otići na more i uživati ili posjetiti neki drugi grad, ne žaleći potrošiti novac koji ste teško zaradili tokom godine... Proveli ste sedmice planirajući putovanja i divne trenutke... No, šta ako se odmor iz snova pretvori u fijasko?
17.07.2018. u 05:01
get url
text

Ljetni odmori su test za bilo koji par. To je vrijeme u kojem ne ispunjavamo svoje obaveze poput robota, "trčeći" na posao i s posla i balansirajući između porodice i zaposlenja. To je vrijeme u kojem imamo puno slobodnog vremena za sebe, ali i za svog partnera.

Nakon što ste tokom godine zajedno jedva nekoliko sati radnim danom i nešto više vikendima i praznicima, odjednom dolazi do razdoblja u kojem s partnerom provodite praktično 24 sata dnevno. A to je idealna situacija da vaše međusobne razlike i nerazumijevanje izbiju na površinu. Jer odjednom imate vremena jedno za drugo i jedno drugom postajete prioritet.

Dobivate osjećaj da jedno drugo jasnije vidite, a to što vidite nije uvijek zabavno. Ako već postoje problemi ili napetosti u vezi, dodatno vrijeme zajedno ih može učiniti još većima i očiglednijima. Mnogi razmišljaju o razvodu, a često se i razvode nakon godišnjeg odmora.

Odjednom vam dan traje predugo. Primjećujete da smišljate izgovore kako bi se malo udaljili od partnera. Kada vam prijatelji dolaze u posjetu, presretni ste – jer to je prilika da barem nakratko ne budete sami s partnerom.

Istraživanja pokazuju da uvođenje novih i uzbudljivih aktivnosti s partnerom povećava osjećaj bliskosti, intimnosti i strasti. Putovanje pruža brojne mogućnosti za uzbuđenje i avanturu, poput posjećivanja novih mjesta za odmor, upoznavanja novih kultura ili kušanja lokalnih gastronomskih ponuda koje do tada niste imali priliku probati.

No, to istovremeno znači da parovi odjednom moraju uskladiti svaku odluku (gdje će ostati, šta će raditi svakog dana, gdje će jesti i sl.). A u našem svakodnevnom životu smo se ipak naviknuli na svoje zasebne, drugačije ritmove. Zbog toga odmor može postati savršeno mjesto za razne vrste sukoba koje će narušiti takav pomno isplanirani plan.

Zajednička ljetovanja su ujedno i prilika za zajedništvo i intimu. No, ako za to tokom godine nismo nalazili vremena, očekujući da će se na odmoru sve popraviti "samo od sebe", možemo se grdno razočarati. Problemi i nesporazumi, koje smo pritisnuti obavezama i bez energije za raspravu tokom godine gurali "pod tepih", sada odjednom u svoj svojoj snazi iskaču na vidjelo. Shvaćamo da smo ih, poput prtljage, ponijeli sa sobom na godišnji odmor i da smo ih pažljivo raspakirali kako bi ih kristalno jasno vidjeli. A onda, kako se ipak ne bi bavili međusobnim odnosom s partnerom, počinjemo se svađati oko odabira restorana ili načina provođenja slobodnog vremena.

Na odmoru imamo daleko manju toleranciju na frustracije jer želimo da sve bude savršeno. U tom periodu postavljamo prevelika očekivanja i ne dozvoljavamo da u njemu bude ičega lošeg. Manje smo tolerantni jer želimo da na odmoru sve ide tačno onako kako smo zamislili - jer smo na to čekali cijelu godinu. Zaboravljamo koliko je bitno nemati takva, često nerealna, očekivanja od odmora, sebe i partnera.

Biti na odmoru ne mora značiti da svo vrijeme morate provoditi zajedno. Vrlo je zdravo i pozitivno da svako dobije prostor i vrijeme za sebe i za svoje potrebe. Povežite se sa svojim emocijama, posložite u sebi misli koje odavno želite posložiti. Dajte si trenutak intimnosti i samoće. Pročitajte knjigu u miru ili pronađite neko opuštajuće mjesto, neki kutak baš za sebe.

Na emotivnom odnosu s partnerom je važno raditi cijele godine. Ne treba bježati od problema tako što ćete se preko svake mjere zaokupljati poslom ili ih gurati pod tepih. Jer taj će se prostor ispod tepiha kad-tad popuniti i problemi će početi izlaziti na vidjelo kada nam najmanje trebaju - u vrijeme godišnjeg odmora.

A odmor je previše vrijedan da ga ne iskoristimo za "punjenje baterija" koje su nam neophodne za daljnji život, rad te u konačnici – zdrav odnos s našim partnerom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.