open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Izetbegović primio akreditive novoimenovanih ambasadora Finske i Kube
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je akreditivno pismo novoimenovanih ambasadora Finske za  Rista Piipponena i ambasadorice Kube Alicije Elvire Corredera Morales  
12.09.2018. u 15:10
get url
text

Novoimenovani ambasador Piipponen je na početku svečane ceremonije istakao dobre i prijateljske bilateralne odnose dvije države, koje nemaju otvorenih pitanja i imaju redovne kontakte na političkom nivou. U nastavku ceremonije ambasador Piipponen je rekao da Finska snažno zagovara politiku proširenja Evropske unije i u tom smislu podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka punopravnom članstvu u ovoj organizaciji.

Predsjedavajući Izetbegović je informisao novoimenovanog ambasadora Finske o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na euroatlantski put zemlje, te izrazio očekivanja da će u što skorije vrijeme doći do početka pregovora o priključenju Evropskoj uniji. Zahvalio je Finskoj za ponuđenu ekspertsku pomoć u procesu eurointegracija, kako na političkom, tako i na praktičnom nivou.

Predsjedavajući Izetbegović poželio je novoimenovanom ambasadoru Finske uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini i istakao uvjerenje da će tokom njegovog mandata doći do unapređenja ukupnih bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Finske.

Predsjedavajući Izetbegović je ambasadorici Kube poželio uspješnu misiju, te istaknuo da Bosna i Hercegovina želi razvijati dobre odnose sa Kubom u oblastima od zajedničkog interesa. Izetbegović je istakao potrebu unapređivanja bilateralne sаradnje posebno na ekonomskom planu.

Ambasadorica Morales je iskazala zadovoljstvo posjetom Bosni Hercegovini, kazavši da će, na obostranu korist, raditi na unapređenju bilateralnih odnosa. Također je izrazila interes Kube za zaključivanje bilateralnih ugovora, podsticanje trgovinske razmjene, te saradnju u oblasti kulture, zdravstva i turizma.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je novoimenovanoj ambasadorici Republike Kube za BiH Aliciji Elviri Corredera Morales poželio uspješan mandat i intenzivniji angažman na jačanju veza dvije zemlje.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.