open-navfaktor-logo
search
Zbogom kerozinu
Izrael napravio putnički električni avion
Za sada je napravljen prototip, a do 2020. godine iz firme Evation Aircraft najavljuju puštanje električne letjelice na tržište
13.11.2018. u 10:01
get url
text

Izraelska firma Evation Aircraft planira do 2020. godine na tržište staviti prvi električni komercijalni avion, piše Bloomberg. Taj podvig neće biti jeftin, a Izraelci će za realizaciju trebati čak 200 miliona dolara, prenosi Jutarnji.hr.

- Imamo uvjerljivu poslovnu strategiju. Trošak jednog leta našim avionom bio bi oko 200 dolara, za razliku od 1.000 dolara koliko je trošak leta aviona na mlazni pogon - objasnio je Omer Bar-Yohay, izvršni direktor Evationa, priznajući da su im investicije prijeko potrebne.

Zasad "preživljavaju" na ulaganjima malih investitora i finansijskim dotacijama izraelske vlade.

Evation bi svoje avione prodavao za tri miliona dolara, a kako kaže Bar-Yohay, već imaju dogovor s potencijalnim aviooperaterima iako ih nije htio imenovati. U ovoj su fazi dizajnirali nekoliko električnih modela, a izgradili tek jedan prototip.

Riječ je o električnoj letjelici imena Alice koju su predstavili na ovogodišnjem Paris Air Showu u junu. Alice prima devetero putnika i jednim punjenjem baterija prelazi malo više od hiljadu kilometara. Čak 65 posto mase aviona čine litij-ionske baterije. Najveća brzina koju postiže je do 440 kilometara na sat, a to je upola manje od klasičnog aviona. Udaljenost od 150 kilometara Alice bi tako prešla za 20-ak minuta.

Prema pisanju Bloomberga, tržište električnih aviona poraslo je za 30 posto u odnosu na lani, a trenutno postoji stotinu različitih projekata širom svijeta koji rade na razvoju električne letjelice. Primjera radi, Zunum Aero, firma iza koje stoje Boeing i JetBlue Airways cilja do 2022. godine razviti hibridni putnički model aviona.

Kalifornijska kompanija Joby Aviation pokušava se ubaciti na tržište električnih taksi-aviona, manjih modela koji bi prevozili do četiri putnika. Isto je najavio i Uber obećavši takav model do 2023. godine. Prema njihovim riječima, Uber avion bi slijetao i uzlijetao vertikalno. U biznis su se ubacile i kompanije Siemens, Airbus i Rolls-Royce radeći na hibridno-električnom pogonskom sistemu E-Fan X koji bi u budućnosti mogao pokretati i puno veće letjelice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.