open-navfaktor-logo
search
Istanbul
"Izvrnuta" kuća u kamionskoj prikolici
"Izvrnuta" kuća posjeduje sve što je potrebno za "normalan" život, od kuhinjskih elemenata, toaleta, spavaće sobe, ormara i drugih predmeta. Jedina razlika je što se ti predmeti nalaze na plafonu
04.11.2018. u 13:15
get url
text

"Izvrnute kuće" izložene su u mnogim gradovima širom svijeta i privlače veliku pažnju turista. Samo u Turskoj napravljeno ih je nekoliko, a jedna od njih postoji i u Istanbulu.

Konstrukcija je nedavno instalirana na parkingu trgovačkog centra u distriktu Sultanbeyli i unutrašnjim i vanjskim uređenjem izaziva pažnju posjetilaca.

"Izvrnuta" kuća posjeduje sve što je potrebno za "normalan" život, od namještaja, kuhinjskih elemenata, toaleta, spavaće sobe, ormara i drugih predmeta. Jedina razlika je u tome što se ti predmeti nalaze na plafonu.

 Radovi na ovom projektu trajali su oko sedam mjeseci, a troškovi su iznosili oko 500.000 lira (oko 80.000 eura).

Damla Akici, jedna od članica tima zaduženog za ovu kuću, kazala je kako je slična kuća prije dvije godine napravljena u Ankari.

Istakla je kako su nakon toga, odlučili u kamionskoj prikolici napraviti ”izvrnutu“ kuću koja će biti pokretna i koju će moći predstaviti na različitim mjestima. Kuća napravljena u kamionskoj prikolici ima površinu od 80 kvadratnih metara.

-Na Sultanbeyliju bit ćemo do 31. decembra. Nakon toga kuću ćemo premjestiti u druge distrikte u Istanbulu, a zatim i druge gradove - pojasnila je Akici.

Dodala je kako "izvrnuta" kuća jača svijet mašte kod djece, razvija kontakt s predmetima i predstavlja prostor na kojima je moguće stvari vidjeti iz drugačije perspektive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.