navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sramežljivi div

James Gandolfini je bio sušta suprotnost Tonyu Sopranu

James je za ulogu u filmu Meksikanac Gorea Verbinskog izgubio petnaest kilograma, ali ih je kasnije morao vratiti, jer producentima Sopranosa nije se sviđala ideja o mršavijem liku Tonya Soprana

Objavljeno: 18.09.2018. u 21:28
get url
text
James Gandolfini

James Gandolfini, koji je najpoznatiji po ulozi mafijaškog šefa Tonyja Soprana iz HBO-ove serije "Porodica Soprano", danas bi napunio 57 godina. Preminuo je 2013. godine od srčanog udara dok je završavao snimanje filma "The Drop" u kojem je glumio vlasnika kafića koji čuva novac mafijašima i kojeg opljačkaju.

James je rođen u New Jerseyu, a u srednjoj školi glumio je u brojnim predstavama, pa je otišao na studij komunikacije na Rutgers University. Profesionalnu glumačku karijeru započeo je u New Yorku, a debi je imao na Broadwayu 1992. godine u predstavi "Tramvaj zvani čežnja".

Tri Emmya i Zlatni globus

Iako je na velikim i malim ekranima prisutan od 1987., publika ga je kasno upoznala. U svijetu je postao poznat tek 1999. godine, kada je prvi put utjelovio mafijaškog šefa Tonyja Soprana. Za nju je osvojio tri nagrade Emmy za najboljeg dramskog glumca (2000., 2001. i 2003. godine) i nagradu Zlatni globus za najboljeg dramskog glumca u televizijskoj seriji. 

Nakon uspjeha spomenute serije, čije je prikazivanje završilo 2007. godine, nastavio je nizati uspjehe na filmskim projektima kao što su "The Loop" i "The Taking Pelham 123".

Za ulogu u filmu Meksikanac Gorea Verbinskog izgubio je petnaest kilograma, ali kasnije ih je morao vratiti, jer producentima Sopranosa nije se sviđala ideja o mršavijem liku Tonya Soprana.

 Gandolfini je surađivao s mnogim hollywoodskim zvijezdama.  S braćom Cohen radio je na filmu Čovjek kojega nije bilo, s Robertom Redfordom glumio u vojnom trileru "Posljednja bitka". Imao je glavnu ulogu uz Susan Sarandon u "Ljubav i cigarete", a s Johnom Travoltom, s kojim je i privatno bio dobar prijatelj, glumio je zajedno u pet filmova. Okušao se u drugim sferama televizijskog posla, producirao je dokumentarni film "Živa sjećanja: Povratak iz Iraka", u kojem je intervjuirao ratne veterane.

Kolege ga opisuju kao "nježnog diva" te govore da je bio daleko od lika Soprana, kojeg je glumio godinama. Sam se opisao kao Woody Allen od sto i sedamnaest kila, povučen i nesklon slavi. 

Woody Allen od sto i sedamnaest kila 

Glumac, čije je bogatstvo procijenjeno na 70 milijuna dolara u vrijeme njegove iznenadne smrti, novac je ostavio članovima porodice i prijateljima.  Najveći dio njegova bogatstva pripalo je njegovom sinu Michaelu (18), kojeg je dobio u prvom braku, drugoj supruzi Deborah Lin i njihovoj kćerki Liliani (5) te glumčevim dvjema sestrama. 

Kada  Michael i njegova polusestra Lily navrši 25 godina, podijeliti će imanje pokojnog oca u Italiji. Nećakinjama je ostavio po pola miliona dolara svakoj, a prijateljima po 200 hiljada.

- Nadam se i želim da nastave posjedovati navedena imanja i drže ih u porodici koliko god je to moguće - napisao je pokojni glumac u oporuci od 17 stranica.  Pokopan je u New Yorku u prisustvu čak 1800 prijatelja, članova porodice i simpatizera, koji će ga zauvijek pamtiti kao Tonyja Soprana.