Download-ujte našu aplikaciju

13:49 / 19.06.17

Kamerni teatar 55: Za kraj umjetničke sezone predstava "Naš razred"

Sezonu 2016./2017. Kamernog teatra 55 zatvorit će predstava “Naš razred“ koju je prema tekstu poljskog pisca Tadeusza Slobodzianeka na scenu postavio reditelj Dino Mustafić. 

Predstava "Naš razred" nastala u režiji Dine Mustafića
Predstava "Naš razred" nastala u režiji Dine Mustafića

Predstava je na repertoaru 20. juna sa početkom u 20 sati, a otvara pitanje fašizma i strašnih zločina, te univerzalnog traganja za istinom i pravdom. Temeljena je na istinitom događaju iz 1942., kada su u selu Jedvabne, u istočnoj Poljskoj, poljski katolici upali u domove komšija Jevreja s kojima su odrastali, na silu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600.

Ovaj komad propituje zlo koje ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one s kojima su do jučer živjeli i bili prijatelji. U predstavi se prepliću ljubav i smrt, uspomene i zaborav, silovanje i saosjećanje.

U predstavi glume: Dragan Jovičić, Izudin Bajrović, Tanja Šojić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Bravo i Senad Alihodžić.

- U ime cijelog kolektiva Kamernog teatra 55 želimo se zahvaliti svim našim posjetiteljima, prijateljima i partnerima što su i ove sezone bili uz nas. Obećavamo još bolju predstojeću sezonu, više premijernih izvođenja, te ovu priliku želimo iskoristiti i najaviti drugi po redu festival pod nazivom “Dani Jurislava Korenića“ koji će biti održan u zadnjoj sedmici mjeseca novembra 2017.godine- istakli su iz Kamernog 55.