open-navfaktor-logo
search
Fondacija "Slipičević"
Karatist Klepić: Radim na tome da donesem u BiH prvu olimpijsku medalju
Na prigodnoj svečanosti, koja je večeras održana u Centru za kulturu Mostar, uručena su priznanja Fondacije "Slipičević", čiji je osnivač i predsjednik Mostarac Hari Slipičević
20.09.2018. u 22:24
get url
text
Slipičević-Klepić

Prva nagrada dodijeljena je prvaku Evrope, karatisti Ivanu Klepiću, za donošenje titule u Mostar i širenje slave Mostara u Evropi. Ivan nije krio sreću što mu je pripala čast što je Fondacija s plemenitim ciljevima prepoznala njegov uspjeh i potencijal. 

- Ova nagrada će mi biti  dodatni motiv za budućnosti. Moja sljedeća stanica je u novembru Svjetsko prvenstvo u Madridu, a dugoročni cilj za koji se pripremam već neko vrijeme, Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju, na koje se jako teško plasirati, jer karate je tek ušao u porodicu olimpijskih sportova. U suštini, mnogo je teže ostvariti normu za plasman nego povoljan rezultat, ali željan sam uspjeha, mlad sam, zdrav i radim na tome da donesem u BiH prvu medalju s Olimpijskih igara - otkrio je Ivan, dodavši kako će ova nagrada zauzeti posebno mjesto u njegovom životu, jer se za nju nije prijavio, već su ga prepoznali.

Druga nagrada je dodijeljena Plesnom studiu MO-Stars za niz osvojenih nagrada u protekloj godini te za kontinuiran rad sa djecom i omladinom protekle 24 godine, dok  je treća nagrada dodijeljena "Mostarskoj asocijaciji sporta-Mostar" za ustrajan rad na popularizaciji sporta u gradu.

Fondaciju "Slipičević" je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević: humanizam, tolerancija, dostojanstvo, prosperitet, pravda, stvaranju boljih uslova za život onima kojima je potrebno kako bi svoje vrijeme i znanje usmjerili u bolju budućnost. Cilj Fondacije je pomoći onima širom svijeta kojima je u tom trenutku najpotrebnije, počevši od privatnih lica, kulturnih ustanova, sportskih klubova itd. U fokusu Fondacije je riječ - humanizam.

Osnivač i direktor fondacije Hari Slipičević je rekao kako nastavlja humanitarni rad svog oca Nijaza Slipičevića.

- Fondacija je prešla mogućnosti kojima smo se nadali. Radi punom parom, na visokom je nivou, i svi su prezadovoljni, što je jako bitno. Odjeknula je pozitivno u regiji - kazao je Slipičević.

Fazlija Hebibović, izvršni direktor, istaknuo je kako je impozantan broj prisutnih najbolji dokaz da vizija ove fondacije daje potvrdu svog postojanja.

- Spajamo sve ono što je lijepo, a šta je ljepše od mladih ljudi i njihovog stvaralaštva. Nadam se da će ova nagrada biti podstrek za nova pokoljenja, jer ovaj grad je iznimno bogat talentima - poručio je Hebibovič.

Kako Mostar ima puno talenata, žiri nije imao nimalo lak posao. Prema riječima predsjednika žirija, novinara i književnika Dragana Marijanovića, nagrađeni sami sebe nagrade, a žiri samo konstatira.

- Zapazio sam Ivana Klepića i uspjeh koji je postigao te ga predložio. Rado smo prihvatili ideju da se nagradi MAS, koji se bavi razvojem malog nogometa, gdje je više hiljada djece svaki dan zabavljeno sportskim aktivnostima. O MO-Stars-u nemam šta pričati, svi im uvijek upućujemo aplauze, pa je red da ih nagradimo, da nešto imaju na zidu, ali i u kasici - kazao je Marijanović, dodavši kako je siguran da Hari Slipičević nikada neće dozvoliti da se ova uspomena na njegovog oca i strica okalja.

Dio žirija je bio i profesor likovne umjetnosti Salko Pezo, koji je naglasio da je žiri u jednu ruku imao težak, ali i lagan posao.

- Teško je bilo između mnogih odabrati prva tri mjesta, a lako je bilo jer pratimo rezultate i donosimo pravedan sud na osnovu njih. Ove godine je bilo malo teže, jer imali smo dosta vrijednih kandidata. Barem njih šest je moglo zauzeti mjesta nagrađenih. Ostavimo to za narednu godinu - naglasio je Pezo.

Pored plesnih tačaka nagrađenih, za odličan štimung pobrinula se Rock School Mostar te naša poznata glumica Maja Zećo, koja je čitala odabrane stihove za ovaj svečani momenat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.