open-navfaktor-logo
search
"SDA radi sa strancima"
Košarac ponovo pjeni: Džaferović je američki igrač, hoće da eliminiše Dodika
Džaferović nastavlja politiku Alije i Bakira Izetbegovića na način da se bošnjačka politička javnost i Bošnjaci udruže sa strancima protiv interesa drugih u BiH, kaže Košarac
16.09.2018. u 11:13
get url
text
Staša Košarac
Staša Košarac

Predsjedavajući Kluba SNSD-a u Zastpuničkom domu Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je da je kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović "politički poltron koji priziva strance da eliminišu one koji ne odgovaraju SDA i Bošnjacima", piše Srpskainfo.

On je to izjavio povodom Džaferovićeve podrške inicijativi američkog senatora i predsjedavajućeg Helsinškog komiteta u SAD-u Rogera Wickera, kojom se najavljuje jači američki angažman u BiH.

– Džaferović nastavlja politiku Alije i Bakira Izetbegovića na način da se bošnjačka politička javnost i Bošnjaci udruže sa strancima protiv interesa drugih u BiH. Ta politika je dominantna u svim političkim procesima. Međutim, stranci nemaju potrebe da bilo šta čine u BiH, jer treba da postoje demokratski principi kod sva tri naroda kako bi se došlo do određenih rješenja – smatra Košarac.

Ističe da je vidljivo da Bošnjaci stalno traže i prizivaju strance, kako bi oni sa njima, na različite načine, u političkim procesima eliminisali one koji im ne odgovaraju.

– Jasno je da predsednik RS-a Milorad Dodik ne odgovara SDA, jer vodi odgovornu politiku za RS, koja je u skladu sa Ustavom i u interesu RS-a i srpskog naroda. Vidljivo je da Bošnjaci svaki put pokušavaju preko OHR-a, Vijeća sigurnosti ili PIK-a da traže jednu vrstu intervencionizma. Uz to, očigledno da je ove godine ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack bila selektivna i da se potpuno stavila na stranu SDA i bošnjačkog naroda. Zbog toga, kao i na temelju netačnih informacija i podvala, koje su dolazile iz Ambasade SAD-a i drugih međunarodnih krugova, uslijedile su određene intervencije prema određenim ljudima iz SNSD – kaže Košarac.

Navodi da je posljednji slučaj, stavljanja Nikole Špirića na crnu listu SAD-a, kampanja koju je vodio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić s američkom amabasadoricom u BiH i nekim drugim osobama iz međunarodnih sigurnosnih krugova.

– Nekoga okriviti za korupciju, a da pri tome u domaćem zakonodavstvu ne postoji optužnica, a kamoli presuda, dovoljno govori o umiješanosti kadrova SDA, SDS, američke ambasadorice u BiH i nekih iz međunarodnih sigurnosnih krugova – poručuje Košarac.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da smatra da bi pojačan utjecaj SAD-a u BiH doveo do stabilnosti u BiH i regionu. On je istakao da pozdravlja konkretne mjere admeričke administracije kojima su sankcionisani nosioci "destruktivne politike i korupcije, Milorad Dodik i Nikola Špirić".

Podsjećamo, američki senator i predsjedavajući Helsinškog komiteta SAD Roger Wicker istakao je da SAD i EU trebaju usvojiti politiku nametanja sankcija pojedinim političarima u BiH, koji su jasno uključeni u korupciju ili koji ignorišu Dejtonski mirovni sporazum, zakone i sudske odluke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.