Download-ujte našu aplikaciju

18:19 / 13.08.17

Lagani recept bez miksera i pečenja: Napravite brzi cheesecake u čaši

Slastica od sira, omiljeni ljetni desert, može se pripremiti na veoma lagan način i bez da uključite pećnicu.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Donismo vam recept za cheesecake u čaši.

Podloga ili baza:

- 50 g integralnog keksa
- 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi


Krema:

- 100 g grčkog jogurta
- 50 g svježeg krem sira
- 75 g slatkog vrhnja
- 1 kašičica šećera u prahu

Preljev:

- 250 g šumskog voća
- 1 kašika šećera
- 1 kašika svježe cijeđenog soka limuna

Priprema:

1. Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike, te ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača.

2. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena.

3. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja.
Ovo je dovoljno za tri porcije deserta ili manje. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.