Download-ujte našu aplikaciju

20:44 / 25.03.17

Miris kuhinje: Savjeti za nedjeljni doručak

Svi se raduju nedjelji, odmoru i uživanju. Nije važno da li ste sami ili ipak nedjelju provodite sa porodicom, za idealan nedjeljni doručak nije potrebno puno muke. Donosimo vam tri odlična recepta uz koje možete kombinirati što god poželite.

Nedjeljni ručak za samo nekoliko minuta
Nedjeljni ručak za samo nekoliko minuta

Slani muffini

Ukoliko želite samo za sebe ili za svoje ukućane pripremiti preukusne slane muffine isprobajte ovaj recept.

- 2 čaše brašna

- 1 čaša jogurta

- ½ čaše ulja

- 1 kašičica soli

- 3 jaja

- prašak za pecivo

- 200 grama feta sira

Jaja umutite sa uljem i jogurtom. Dodajte so i prosijano brašno pa umutite smjesu drvenom kašikom ili viljuškom. Fetu izmrvite pa dodajte u tijesto i dobro promiješajte. Smjesu uspite u kalupe za muffine, a potom pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Uz muffine servirajte što god poželite i uživajte dok su još topli.

Uštipci

Ako ste ipak ljubitelji vrućeg peciva na drugačiji način, a da miriše na domaću maminu kuhinju onda zamijesite uštipke.

- 1 jaje

- 200 grama brašna

- ½ kesice praška za pecivo

- so

- oko 1,5 dl jogurta

- ulje za prženje

Prvo umutite jaja sa jogurtom, a potom posolite, dodajte brašno i prašak za pecivo. Ulje dobro zagrijte, ali temperaturu smanjite dok ih budete pekli kako ne bi zagorili izvana a iznutra ostali nepečeni. Kada porumene izvadite ih i servirajte uz sir, pavlaku ili ajvar.

Američke palačinke

U posljednje vrijeme tradicionalni recept pravljenja palačinaka zamjenjuje se američkim palačincima.

Za ovaj recept potrebno je:

- 200 grama brašna

- prašak za pecivo

- jedna mala kašika soli

- mala kašika šećera

- 250 ml mlijeka

- 1 jaje

- 3 kašike otopljenog putera

U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U sredini napravite rupu pa dodajte mlijeko, jaje i otopljeni puter, a potom miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ukoliko je potrebno dodajte još mlijeka ili brašna. Kockicom putera premažite zagrijanu tavu pa na njoj pecite manje i deblje palačinke. Ostavite ih da se peku dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, otprilike minutu do dvije.

Američke palačinke od naših uobičajenih razlikuju se po debljini i veličini. Kada se ispeku budu debljine oko pola centimetra, a dok su vruće premazuju se s malo putera, slažu jedna na drugu, a onda se, klasično američki, preliju javorovim sirupom.

Ovako ostaju sočne, spužvaste i tope se u ustima. Javorov sirup može se zamijeniti medom, mada se američke palačinke odlično slažu i sa čokoladnim kremovima ili voćnim džemovima, te svježim voćem kao dodatak.