Download-ujte našu aplikaciju

16:01 / 02.06.17

Mr. Dragan Brenjo: Kako spriječiti trovanje hranom tokom ljetnih vrućina

Autor: A. S.

Trovanje hranom najčešće se događa ljeti, a razlog toga je što su bakterije, koje su krive za ovu pojavu, prisutne svugdje oko nas, zemlji, vazduhu, vodi.

Visoke temperature te visok stepen vlažnosti idealni su uvjeti za razmnožavanje patogenih bakterija
Visoke temperature te visok stepen vlažnosti idealni su uvjeti za razmnožavanje patogenih bakterija

Visoke temperature te visok stepen vlažnosti idealni su uvjeti za razmnožavanje patogenih bakterija. Pored toga, postoje i drugi razlozi, a to su sami ljudi koji podržavaju razvoj bolesti koje su vezane za trovanje hranom.

Zbog drugačijih navika, koje su karakteristične za tople mjesece, ljudi više vremena provode na otvorenom, hranu pripremaju u vanjskim uvjetima, i češće se hrane u restoranima, što u svakom slučaju doprinosi povećanom riziku od trovanja hranom.

Kako se zaštititi od trovanja hranom upitali smo mr. Dragana Brenju, zamjenika direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, koji nam je kazao kako je kvarljive namirnice najvažnije pravilno čuvati i pripremati.

- Kako bismo izbjegli neželjenje nefekte trovanja hranom svi bismo trebali poštovati četiri najvažnije stvari, a to su: čišćenje, unakrsna kontaminacija, hlađenje i kuhanje hrane. Svjetska zdravstvena organizacija je preporučila, a naša Agencija to svake godine u ovo vrijeme podsjeća građane, da redovno pranje ruku, čišćenje radnih površina, pravilno rukovanje namirnicama tokom nabavke i kuhanja te održavanje higijene frižidera, zamrzivača i mikrotalasnih pećnica, umanjuju mogućnost trovanja hranom – ističe Brenjo, a prenosi Coolstyle.