Download-ujte našu aplikaciju

15:05 / 17.04.17

Najsnažniji borac protiv raka: Mladi luk može da spriječi ovih 8 opasnih bolesti!

Osim što sprečava pojavu i razvoj raka, mladi luk će regulirati nivo šećera u krvi i očistiti krvne sudove. Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka - crveni, bijeli luk, prasa i vlasac. Njegov uzgoj je počeo još pre 5.000 godina na području srednje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu.

Danas je rasprostranjen i omiljen širom Azije, Evrope i Amerike. Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni - bogatstvo ukusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uslovima i vrstama tla.

Budući da je upravo proljeće sezona mladog luka, sada je idealno vrijeme da se detaljnije upoznamo sa svim njegovim vrijednostima.

Bogatstvo ukusa, mirisa i nutrijenata

Osim što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom nivou vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vrijedni, a rijeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.

Kvercetin je još jedan dragoceni sastojak mladog luka. Ovaj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno delovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan nivo vlakana – u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.

Kao i većina drugih namirnica, mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrijednosti i snažnije djelovanje nego termički obrađen. Ipak, vrlo kratkim kuhanjem nećete značajno izgubiti njegove dobrobiti, pa slobodno možete uživati i u omiljenim delicijama s ovim zdravim povrćem. Malene bijele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju.

Ali apsolutno se ne smije zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka.

Nutritivne vrednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici. Naprimer, u kilogramu glavica mladog luka sadržano je oko 8,5 grama vitamina C, a u zelenim listovima oko 38 grama. U glavicama ima oko 0,3 miligrama karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama. U glavici luka ima 175 miligrama kalijuma, a u listovima 231 miligram.

Ljekovito djelovanje mladog luka

Zbog blagotvornog delovanja na zdravlje, mladi luk s pravom zauzima posebno mesto u alternativnoj i narodnoj medicini. Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom, mnogima omiljenom povrću na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Koristan je za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih tegoba - od onih bezazlenih poput grlobolje ili prehlade pa sve do težih, kao što su srčana ili kancerogenih obolenja.

1. Čuva zdravlje očiju

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usled nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno slepilo kao i drugi poremećaji vida. Redovna konzumacija ove namirnice može zaštiti ćelije oka od oštećenja i prevenirati pojavu makularne degeneracije, tvrde stručnjaci sa univerziteta Merilend Medicinskog Centra.

2. Brine o kostima i zubima

Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u ishranu može biti od velike koristi za zdravlje kostiju. Vitamin K je obilno prisutan u ovom povrću i pomaže tijelu u iskorištavanju kalcija, minerala koji je prijeko potreban za održavanje gustine kostiju. Vitamin C podstiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može uzrokovati poremećaje mišićno-koštanog sistema. U mladom luku sadržan je i fluor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zubi. Bakar takođe čuva kosti i zglobove, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.

3. Održava zdravlje srca i krvnih sudova

Tvari sadržane u mladom luku pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te sprečavaju začepljenje krvnih sudova i trombozu. Za zdravlje krvnih sudova posebno su značajni sumporni spojevi iz mladog luka, koji mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni pritisak, srčani infarkt i moždani udar. Mladi luk obiluje kvercetinom. Istraživanja ovog biljnog pigmenta iz grupe flavonoida su potvrdila njegova moćna delovanja u prevenciji ateroskleroze. Vitamini A i C prisutni u ovom povrću imaju snažna antioksidantna svojstva i njihovo djelovanje se povezuje sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

4. Snižava povišen nivo šećera u krvi

Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.

Medicinski stručnjaci veruju da je upravo nedostatak hroma u telu povezan s pojavom tzv. sindroma X (sindrom inzulinske rezistencije), a time i s povećanim rizikom od dijabetesa. Istraživanje provedeno od strane izraelskog tima ljekara pokazalo je da uzimanje 200 mg hroma u razdoblju od tri nedjelje može sniziti nivo šećera u krvi kod starijih dijabetičara za čak 40 mg/dl. Fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) sadržan u luku također je od koristi za dijabetičare. On stimuliše izlučivanje inzulina i tako pomaže u kontroli visokog nivoa šećera u krvi.

5. Sprečava rak

Odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka. Jedno italijansko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija je isrehrana sadržavala veće količine luka. Rezultati tog istraživanja su utvrdili manji rizik u sledećim postotcima:

56 posto od raka debelog crijeva, 25 posto od raka dojke, 71 posto od raka prostate, 73 posto od raka jajnika, 82 posto od raka jednjka, 38 posto od raka bubrega, 54 posto od raka pankreasa.

Druge studije su otkrile da žene koje konzumiraju dva ili više obroka luka nedeljno imaju 60 posto manji rizik od raka endometrija.

Šta to čini ovu namirnicu tako snažnim borcem protiv raka?

Sumporni spojevi sadržani u mladom luku smatraju se zaslužnim za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima. Također, brojne studije su pokazale da kvercetin i drugi flavonoidi sadržani u luku također imaju snažno antikancerogeno djelovanje. Oni mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala, poznatih krivaca za pojavu raka.

6. Smanjuje upale

Upravo spomenuti kvercetin, najpoznatiji i najvredniji sastojak luka, ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno deluje kod svih upalnih procesa i oboljenja uzrokovanih njima, poput na primer artritisa. Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta oteklina. U tu svrhu mladi luk je potrebno nekoliko minuta prokuhati te ga što sitnije narezati ili samljeti u blenderu, po želji mu dodati malo usitnjenog đumbira, a zatim sve posoliti i dobro promiješati. Ova smjesa se potom umota u tkaninu te stavlja u obliku obloga na mesto otekline.

7. Pospješuje probavu

Zahvaljujući velikim količinama vlakana, mladi luk je pravi prijatelj zdrave probave. Ovo povrće podstiče apetit, pospešuje izlučivanje probavnih sokova, poboljšava rad creva, a korisno je i za suzbijanje proliva.

Popijte samo jednu kašiku pred spavanje: Do jutra, otrovi iz jetre i crijeva bit će isprani kao vodom!

8. Doprinosi mladolikom izgledu

Česta konzumacija mladog luka doprinosi lijepom i njegovanom izgledu kože. Vitamin A sadržan u ovom povrću smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja te pospješuje proizvodnju kolagena, čiji nedostatak uzrokuje suhoću kože, pojavu bora i celulita. Vitamin C također smanjuje hiperpigmentaciju i podstiče proizvodnju kolagena, učvršćuje kožu, ublažava upalne procese, smiruje crvenilo i ubrzava zaceljivanje oštećene kože. Vitamin E štiti i hidrira kožu te ublažava štetno delovanje UV zraka. Minerali selen i bakar prisutni u mladom luku, također su odlični saveznici u borbi protiv starenja ćelija kože.

Mladi luk je vrlo dobro sredstvo za podsticanje rasta kose. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Dermatology, redovna primjena soka od luka na vlasištu dat će pozitivne rezultate već u roku od mjesec.

Iscijedite što je moguće više soka iz stabljike luka, nanesite ga na vlasište te masirajte nekoliko minuta. Ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim kosu operite šamponom.