open-navfaktor-logo
search
Poput Elona Muska
Najveći Facebookovi ulagači traže smjenu Zuckerberga
Veliki ulagači pozvali su nadzorni odbor Facebooka da ulogu predsjedavajućeg proglase nezavisnom usljed afera koje su nedavno pogodile tehničkog diva
18.10.2018. u 10:41
get url
text
Mark Zuckerberg


Novi prijedlog, koji je predstavila kompanija Trillium Asset Management, poziva na smjenu Marka Zuckerberga s rukovodeće pozicije zbog nedavnih skandala, uključujući i onaj kompanije Cambridge Analytica, koja je manipulirala ličnim podacima 30 miliona korisnika.

- Ulazimo u novu fazu razvoja Facebooka - rekao je Jonas Kron, potpredsjednik Trilliuma i dodao: - Facebook koristi tehnologiju koja nadmašuje našu percepciju i shvatanje načina na koji ta tehnologija utječe na društvo, zbog čega je vrijeme da ograničimo Zuckerberga i napravimo neke strukturne promjene.

Dioničari optužuju kompaniju za propuste i loše postupanje s raznim skandalima koji su izašli na vidjelo, izjavio je Michael Frericis, ministar financija Illinoisa.

- Vrijeme je za promjene. Moramo vratiti povjerenje ulagača i zaštititi njihove interese - dodao je Frericis.

Ipak, čini se da ova inicijativa nije ništa više od simboličnog gesta, s obzirom na to da osnivač i izvršni direktor Zuckerberg ima gotovo potpunu kontrolu nad kompanijom.

Jesu li ulagači u Facebook, poučeni smjenom Elona Muska u tesli, koji je postupcima ugrozio ulaganja, odlučili na sličan korak. Ostaje pitanje koliko će sve to dojmiti nedodirljivog osnivača Facebooka Marka Zuckerberga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.