open-navfaktor-logo
search
Uvrnuta logika s tornja
Nakon laži o Izetbegoviću: Odakle Radončiću i Latiću spisak ljudi koje je UDBA pratila?
Logično pitanje koje se samo od sebe nameće jeste: Otkud Radončiću i Latiću uopće arhiva UDBA-e? Da li je logičan odgovor da je do takvog dokumenta mogao doći samo neko ko je bio involviran u komunističku obavještajnu strukturu
17.09.2018. u 11:14
get url
text

Sve ankete rađene posljednjih dana i sedmica jasno ukazuju da Fahrudin Radončić nema nikakve šanse da pobijedi u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Frustriran time što ni u rekordnom trećem pokušaju neće sjesti u tako željenu stolicu, Radončić i njegov izborni štab povlače očajničke poteze i ispisuju nove stranice za anale političkog i medijskog beščašća.

Javnost je već navikla na nevjerovatne izmišljotine i uličarski rječnik koje Radončić i njegovi mediji svakodnevno plasiraju putem stranačkih saopćenja SBB-a i Dnevnog avaza. Da u tome već odavno ne postoje nikakve granice, Radončić i Avaz pokazali su najnovijim uratkom iz medijsko-obavještajne fabrike laži.

Radončić i Avaz, optužili su, naime, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je – ni manje ni više – bio saradnik UDBA-e! I to u vremenu dok je njegov otac, rahmetli Alija Izetbegović bio izložen komunističkom progonu i nalazio se u zatvoru?! Ovako bolesnu konstrukciju o Izetbegoviću nikada nisu napisali ni srpski ni hrvatski mediji, a svi znamo šta su sve o njemu pisali, piše Bportal.

Tekst o tome da je Izetbegović bio saradnik UDBA-e prvo je objavio portal Nedžada Latića, najpoznatijeg SBB-ovog punca, a potom je taj isti tekst prenio Radončićev Dnevni avaz. Da bi potvrdio svoju umnobolnu tvrdnju, ovaj dvojac je kao “dokaz” Izetbegovićeve saradnje sa UDBA-om objavio dio dokumenta za koji tvrde da je “Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke UDBA-e“, u kojem se zaista navodi ime Bakira Izetbegovića, ali u sasvim drugom kontekstu.

Logično pitanje koje se samo od sebe nameće jeste: Otkud Radončiću i Latiću uopće arhiva UDBA-e? Da li je logičan odgovor da je do takvog dokumenta mogao doći samo neko ko je bio involviran u komunističku obavještajnu strukturu. Podsjećamo da se u medijima ranije pisalo kako je Radončić bio saradnik KOS-a pod kodnim imenom Šćepo. Takvu tvrdnju je u jednom od intervjuua otvoreno iznio i major KOS-a Mustafa Čandić.

Bportal donosi objašnjenje šta stvarno piše u famoznom “Djelovodniku UDBA-e”? Pored imena Bakira Izetbegovića, ali i drugih imena na objavljenom faksimilu, navode se oznake “OO” i “POO”, što je bila skraćenica za “operativna obrada” i “prethodna operativna obrada”, te broj “03”, koji predstavlja takozvanu “liniju rada”. Dakle, Izetbegović nije bio saradnik UDBA-e, kako to lažno tvrde Radončić i Latić i njihovi mediji, nego je bio meta praćenja, prisluškivanja i operativnog rada agenata državne bezbjednosti, što je sasvim logično s obzirom na to da je njegov otac Alija u tom trenutku bio u KPZ Foča kao politički zatvorenik. Broj “03” je oznaka za “unutrašnjeg neprijatelja”.

Dokument koji su objavili Latićev portal i Dnevni avaz

U tekstu Bportala se podsjeća da je prema internim pravilima Službe državne bezbjednosti (SDB-UDB) iz 1975. prethodna operativna obrada primjenjuje se kako bi se pravovremeno utvrdile činjenice relevantne za ustanovljenje postojanja neprijateljskog djelovanja, identificiranja njegovih nositelja i sprečavanja takvog djelovanja.

Da je UDBA svakako pratila Bakira Izetbegovića, potvrdio je u svojoj autobiografiji “Sjećanja” i Alija Izetbegović, u dijelu u kojem opisuje dolazak svog isljednika Munira Alibabića Munje u KPZ Foča sa samo jednom temom, da ga upozori da zaustavi sina Bakira jer se povezao sa “neprijateljskom emigracijom” (Adil Zulfikarpašić op.a). Alibabić je tada i zaprijetio Aliji Izetbegoviću: “Ti ćeš, Alija, izaći iz zatvora, Bakir će ući”.

Sve ovo, naravno, znaju i Radončić i Latić, ali ih to u njihovom beščašću nije spriječilo da bh. javnosti ponude novu laž, baš u kontra-obavještajnom stilu. Upravo takav stil Radončić godinama upražnjava, optužujući druge ljude za ono što on radi.

Samo po uvrnutoj logici vlasnika uvrnutog tornja žrtve UDBA-e i režima mogu biti njihovi saradnici.

Nakon objave na portal Dnevnog avaza, izmišljenu priču o Izetbegoviću kao saradniku UDBA-e prenijeli su gotovo svi srbijanski mediji naklonjeni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci. To uopće ne iznenađuje, budući da su i ranije Dnevni avaz i srbijanski mediji pisali koordinirano o određenim ličnostima i događajima u BiH. Tekst su prenijeli i pojedini mediji naklonjeni Draganu Čoviću i HDZ-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.