open-navfaktor-logo
search
Od anemije do infekcije
Naučite "čitati" svoj jezik, može otkriti bolesti
Normalan, zdrav jezik mora biti roskaste ili svijetlo crvene boje, s jedva primjetnim bjelkastim tačkicama
17.09.2018. u 15:26
get url
text

Mnogi jezik ne doživljavaju kao išta više od organa s okusnim pupoljcima, no za razliku od tradicionalne, u kojoj ne predstavlja mnogo, kineska se medicina u dijagnostici puno oslanja na taj organ.

Waveny Holland, Australka koja proučava i prakticira kineske metode dijagnostike i liječenja Naime, za britanski Daily Mail objasnila mnoštvo je informacija koje možemo "pročitati" s jezika, a koje se vide ovisno o njegovoj veličini, teksturi, boji i obliku. Istočnjački ljekari koriste posebnu kartu uz pomoć koje druge organe dovode u vezu s jezikom. Takvo mapiranje, smatraju, pomaže im da kod pacijenta uoče prve znakove bolesti, i to dok se ona još nije manifestirala na određenom organu.

- Normalan, zdrav jezik mora biti roskaste ili svijetlo crvene boje, s jedva primjetnim bjelkastim tačkicama. Nije ni pretanak ni predebeo, a dužina mu je točno tolika da mu vilica ne smeta dok pričamo. No postoji i razdoblje kad jezik može biti nešto tamniji. To je kod žena razdoblje menstruacije kada krv brže cirkulira tijelom - objasnila je Holland.

Blijedi jezik je obično indikator nedostatka vitamina ili minerala, pa je česta pojava kod anemičnih ljudi, dok izrazito crveni jezik upozorava na toplinu, odnosno povišenu temperaturu. Mapiranjem se dolazi do odgovora zašto pacijent ima povišenu temperaturu, odnosno u kojem organu treba tražiti uzrok, kaže , napominje Holland.

Crveni jezik može biti i indikator skore menopauze a nije neobično da se zacrveni i prije nego je žena primijetila ikakve nedosljednosti u ciklusu.

Deblji jezik je često pokazatelj da tijelu nedostaje nekih nutrijenata ili da je prezasićeno vlagom, dok jezik koji je tanji od uobičajenog često ukazuje na nedostatak tekućine ili dehidraciju.

Žut i suh jezik, isto kao i crveni, ukazuje na toplinu odnosno temperaturu koja je veća što je boja izraženija. Jezik na kojem se pojavljuju zelenkaste i crne mrljice pokazuje određenu stagnaciju koja se odnosi na protok energije, krvi ili drugih tekućina u organizmu.

Kvržice ili pukotine na jeziku isto mogu biti znak zdravstvenih problema, a kako kaže Holland, pozicija i oblik pokazuju u kojem tačno organu treba tražiti uzrok. Tako su na primjer pukotine i kvržice na vrhu jezika obično znak bakterijske ili virusne upale, a ponekad ukazuju na alergijsku reakciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.