open-navfaktor-logo
search
Dirljiva priča
Nemanja Matić veliki je fudbaler i još veći humanista
U humanitarnu akciju se uključio Matić i uplatio preostalu svotu od 70.000 eura kako bi Dušan mogao ići na zahvat o kojem mu ovisi život
21.09.2018. u 16:45
get url
text
Nemanja Matić
Nemanja Matić

Dječak iz Srbije Dušan Todorović (4) boluje od najagresivnijeg oblika tumora - neoblasma. Kako bi se spasio, potrebno ga je bilo što prije operisati.

Kako piše Kurir, veliku finansijsku pomoć poslao je fudbalski reprezentativac Srbije Nemanja Matić.

Dušanu je bilo preostalo samo sedam dana života ako se ne podvrgne hitnoj operaciji, a za tu operaciju je bilo potrebno skupiti 200.000 eura.

Kompletna Srbija ubrzo se angažovala i počeli su sa skupljanjem novca. Organizovane su razne humanitarne akcije, svi su davali koliko su mogli, no i dalje nije bilo dovoljno novca za operaciju. A onda se u akciju uključio Matić i uplatio preostalu svotu od 70.000 eura kako bi Dušan mogao ići na zahvat o kojem mu život ovisi.

Ipak, tu nije bio kraj. Naime, Nemanja je, nakon što je već u uplatio novac u subotu, ubrzo ponovo intervenisao. Drama je nastala, jer novac liježe na račun bolnice tek u ponedjeljak. Matić se svojim imenom, autoritetom i velikom platom, založio da bolnica dobije garancije da su pare uplaćene. Izašli su mu u susret, Vlada Srbije je dala avion i mali Dušan je stigao u Barcelonu dva dana prije nego što je novac legao.

Fudbaleru Manchester Uniteda ovo nije bilo prvi put da pomaže svojim zemljacima u nevolji. Tokom velikih poplava 2014. godine Matić je pomogao brojne porodice iz svog rodnog mjesta, a o njegovoj skromnosti govori i podatak da svoj skupocjeni automobil uglavnom parkira prije ulaska u rodno selo. Isto tako pojavile su se informacije da je sa svoje komšije plaćao veresije i vraćao kockarske dugove.

Zbog svega možda i nije čudno što spada među fudbalere koje Jose Mourinho izuzetno cijeni. Da je njegov mezimac, Portugalac je to dokazao kada ga je iz Chelseaja doveo na Old Trafford.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.