open-navfaktor-logo
search
Štetnost
Od trenutka prestanka pušenja tijelo se oporavlja narednih 15 godina
Proteklih godina pokazalo se da već 20 minuta nakon prestanka pušenja rad srca i krvni pritisak padaju na normalan nivo
09.11.2018. u 18:07
get url
text

Svi znaju koliko je pušenje štetno. Može uzrokovati rak i nanijeti ozbiljnu štetu srcu i plućima. Prestati pušiti je najbolja stvar koju možete učiniti, ali naučnici kažu da može potrajati i do 15 godina da se tijelo potpuno oporavi od oštećenja nastalih zbog nikotina, duhana i drugih štetnih tvari.

Istraživanje koje su proveli Amerikanci pokazalo je da organizmu treba puno više od prethodno procijenjenih pet godina da se srce potpuno oporavi od pušenja.

Naučnici su analizirali podatke 8.700 osoba koji su prikupljani više od 50 godina i došli do zaključka da je potrebno 16 godina za smanjenje rizika od srčanog udara i drugih oblika kardiovaskularnih bolesti.

Proteklih godina pokazalo se da već 20 minuta nakon prestanka pušenja rad srca i krvni pritisak padaju na normalan nivo. Nakon 12 sati od prestanka pušenja, nivo ugljičnog monoksida u krvi počinje se stabilizirati, a nakon sedam dana se rizik od srčanog udara počinje smanjivati jer krvne žile nisu izložene opasnostima koje nosi pušenje.

Međutim, rizik od bolesti srca postoji puno duže.

- Stvarni rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti se smanjuje, ali kod dugogodišnjih pušača došlo je do promjena na srcu i plućima koje se možda uopće neće normalizirati- izjavila je autorica istraživanja Meredith Duncan za Daily Mail.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.