open-navfaktor-logo
search
UKC Banja Luka
Otvorene nove i rekonstruisane prostorije
Na raspolaganju pacijentima bit će deset novih hirurških sala
22.09.2018. u 14:10
get url
text

Novoizgrađeno Sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra RS danas su svečano otvoreni u Banjaluci, javlja Anadolu Agency.

Na ovaj način preseljene su hirurške klinike nakon pola vijeka rada u neuslovnim prostorijama s lokacije u centru grada. Nakon izgradnje i rekonstrukcije, UKC RS je, prema riječima rukovodstva, postao jedan od najboljih kliničkih centara u regionu. Hirurzima će sada na raspolaganju biti deset operacionih sala sa najsavremenijom opremom.

U izgradnju Sjevernog krila i rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka uloženo je 84 miliona eura bez PDV-a, a s ranije otvorenim Južnim krilom vrijednost radova premašuje 100 miliona eura. Radovi su trajali četiri godine.

Vlado Đajić, direktor UKC RS, u obraćanju na svečanosti rekao je da je ovo jedan od najvažnijih događaja u zdravstvu RS.

- Iza ovih zidova leži preko 1.000 pacijenata, više od 100 kojima su ugroženi životi - kazao je Đajić i dodao da za bolje uslove rada predstoji još mnogo posla najavljujući rekonstrukciju Odjeljenja za ginekologiju.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, čestitao je zaposlenim u UKC RS na svemu što su radili do sada i na tome što su napokon dobili adekvatne uslove za rad.

U Sjevernom krilu biće smještene najmodernije operacione sale i intenzivne njege s 44 kreveta, kao i Centar urgentne medicine, Patologija i Sterilizacija.

Prva operacija u novim prostorijama biće obavljena uz pomoć tima ruskih ljekara iz Sankt Peterburga. Prema riječima Đajića radi se o operaciji debelog crijeva poslije koje su pacijenti do sada imali rez od 15 centimetara, oporavak u bolnici je trajao 15 dana i bili su na bolovanju po pola godine. Sada će rez biti centimetar do dva, pacijenti poslije dva do tri dana odlaze kući, a već nakon mjesec mogu da se vrate poslu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.