navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riješite ih se

Ovih šest stvari koje imate u kući uzrokuju stres

Prema tvrdnjama psihologa, ove stvari mogu utjecati na vaše svakodnevne emocije i prouzročiti stres

Objavljeno: 04.11.2018. u 20:58
get url
text

Dobro je poznata činjenica da neke situacije poput gužve u saobraćaju, previše posla i neispavanosti uzrokuju stres i ometaju nas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Međutim, postoje i stvari za koje možda nikad ne bi rekli da su uzrok stresa, a upravo one, prema riječima psihologa, utječu na svakodnevne emocije i uzrokuju stres. I većinu od njih imate u svojoj kući! U nastavku otkrijte o čemu je riječ:

1. TV

Puno ljudi ima naviku držati uključen TV prilikom obavljanja različitih aktivnosti, ne znajući da im to može prouzročiti dodatni stres. Prema provedenim istraživanjima, višak bespotrebne buke uzrokuje svakodnevni stres i ometa nas u svakodnevnim obavezama. Imajte to na umu kad sljedeći put posegnete za daljinskim upravljačem.

2. Pokloni i naslijeđene stvari

Ok, jasno nam je da je tetkina tetka imala dobru namjeru kad vam je poklonila kolekciju (pre)šarenih tanjira, ali činjenica je i da nam se sve ono što dobijemo ne treba uvijek svidjeti. A upravo takvi pokloni česti su okidač stresa. Naime, zadržavanje (bespotrebnih) dobivenih stvari uzrokuje fizički nered i samim time emotivno opterećenje. S jedne strane ne želimo to u svojoj kući, dok s druge osjećamo krivicu ako ih se riješimo. Možda će se ti tanjuri baš svidjeti vašoj baki i obje ćete biti sretni. Riješite ih se!

3. Igračke iz djetinjstva

Isto pravilo kao za poklone i naslijeđene stvari vrijedi i ovdje - riješi ih se što prije! Znamo da je prilično teško rastati se od omiljene lutke ili medvjedića iz djetinjstva, ali krajnje je vrijeme da prihvatite činjenicu da ste odrasla osoba i da takve stvari samo stvaraju dodati nered. Podsjetimo, fizički nered = emotivno opterećenje!

4. Previše ogledala

I dok dizajneri interijera savjetuju stavljanje što više ogledala u kuću (posebno ako je tvoj životni prostor malen i skučen), istraživanja su pokazala da stalno gledanje u ogledala može izazvati stres. Naravno, to ne znači da ih morate u potpunosti izbaciti iz kuće i šminkati se naslijepo, ali bilo bi dobro da ograničiš njihov broj.

5. Polomljene stvari

Polomila vam se stolica i već nekoliko mjeseci (ili godina) sami sebe uvjeravate da ćete je popraviti? Nemojte se zavaravati - nećete! Psiholozi smatraju da okruživanje polomljenim stvarima kreira sličnu energiju u našem životu i da ih se bolje riješiti što prije.

6. Hrpa starih papira

I šećer na kraju, hrpa starih papira. Već i sama pomisao na to izaziva nervozu jer nema ništa gore od nereda koje ti papiri uzrokuju - a ni sami više ne znamo za šta služe! Bez obzira na to je li riječ o starim računima, čestitkama ili prastarim skriptama, hrpe papira mogu dovesti do anksioznosti i stresa i bilo bi mudro da ih što prije pobacate.