open-navfaktor-logo
search
Osmosatno radno vrijeme je zastarjelo
Ovo je idealan omjer rada i odmora
Razgovor s kolegama, odlazak na kafu ili cigaretu, kratka šetnja tokom radnog vremena - sve je to zapravo dobro za vaš posao. 
24.08.2018. u 05:24
get url
text

Istraživači Univerziteta Hirošima tvrde da se u takvim slučajevima ne radi o odugovlačenju posla, već da je opuštanje dobro jer povećava fokus i usredotočenost radnika. Činjenica je da više rada ne garantuje i veću produktivnost jer naša sposobnost za obavljanje poslova opada tokom vremena.

Osmosatno radno vrijeme osmislio je socijalni reformator Robert Owen 1810. godine u vrijeme kada su tvornice radile 24 sata, a radnici su često radili od 10 do 15 sati. Tada je izmislio slogan "Osam sati rada, osam sati odmora, osam sati spavanja", a kompanija Ford motor 1926. postala je prva koja je uvela trajanje smjene od osam sati i udvostručila plaću zaposlenih.

Međutim, osmosatno radno vrijeme danas je zastarjeli koncept.

Istraživač ciklusa sna Nathaniel Kleitman kaže da postoji "osnovni cikuls odmaranja" budući da ljudsko tijelo funkcionira na 20-minutnom periodu u toku noći između dubokog i laganog sna. To se isto događa tokom dana, zbog čega nam je potrebno više pauza kako bismo bili produktivni.

Idealan omjer rada i odmora bio bi 52 minute rada i 17 minuta odmora. Naučni zaključak polazi od činjenice da je mozak mišić, koji se kao i svaki mišić umara uslijed konstantnog stresa.

Ljudi koji su ovako održavali balans imali su zavidan nivo fokusiranosti na posao. Dobre su čak i duže pauze od kancelarije jer one ponovno pokreću kognitivnu energiju za rješavanje velikih problema za koje su potrebne mentalne vještine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.