open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Pada interes za Facebook, mladi preferiraju WhatsApp, Instagram i Snapchat
Ispitanici su rekli kako priče često pronalaze na Facebooku i Twitteru, a objavljuju u grupi na WhatsAppu radi razgovora s manjom skupinom prijatelja
02.09.2018. u 14:56
get url
text
Pozicija Facebooka kao najpopularnije društvene mreže ugrožena

Anketa koju je proveo Reutersov Institut za istraživanje novinarstva pokazuje trend prelaska korisnika Facebooka na zatvorene forume poput WhatsAppa kako bi raspravljali o dnevnim vijestima i to zbog brige o privatnosti, lažnim vijestima i toksičnim raspravama.

Potrošnja vijesti putem Facebooka opada, naročito među mladima koji preferiraju WhatsApp, Instagram i Snapchat.

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža vijesti, s 36 posto korištenja prošle sedmice, ali gubi u utrci s drugim aplikacijama, posebno WhatsAppom, koji je u četiri godine utrostručio popularnost kao izvor vijesti i sada je na 15 posto.

Ljudi se osjećaju ugodnije kada razgovaraju na zatvorenim platformama, pogotovo u zemljama s polariziranim podjelama, u kojima je opasno otvoreno izraziti politički stav.

Ispitanici su rekli kako priče često pronalaze na Facebooku i Twitteru, a objavljuju u grupi na WhatsAppu radi razgovora s manjom skupinom prijatelja.

Iako se veći dio Facebookovog pada može pripisati promijenjenim algoritmima, kojima je cilj interakcija s porodicom i prijateljima, povjerenje je jedna od glavnih zamjerki toj društvenoj mreži.

Samo 23 posto od 74.000 ispitanika u 37 zemalja izjavilo je da vjeruje vijestima na društvenim mrežama, u usporedbi s 44 posto povjerenja u vijesti u ukupnom poretku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.