open-navfaktor-logo
search
Trener OKK Sloboda
Pandža: Primarni ciljevi Liga za prvaka i igračka baza
Tuzlaci su do sada odigrali pet pripremnih utakmica, u kojima su ostvarili dvije pobjede, dok su poraženi u tri susreta
20.09.2018. u 14:34
get url
text

Košarkaši OKK Slobode pod vodstvom novog trenera Josipa Pandže, mjesec dana su u trenažnom procesu. Naporno rade, svaki dan po nekoliko sati, prijepodne i u večernjem terminu.

Tuzlaci su do sada odigrali pet pripremnih utakmica, u kojima su ostvarili dvije pobjede (Spars i Vrijednosnice Osijek), dok su poraženi u tri susreta (dva puta Norrkoping, Švedska, te Vrijednosnice Osijek).

Slijede nastupi na tri turnira, u Širokom Brijegu (21. i 22. septembra - Široki, Cibona, OKK Sloboda, Šibenik), Osijeku (28. i 29. septembra - Spartak iz Subotice, Pivovarna Laško, OKK Sloboda, Vrijednosnice Osijek), te u Vitezu (5. i 6. oktobra - Vitez, Čelik, OKK Sloboda, Kakanj).

- Igrali smo jake prijateljske utakmice. Prva tri protivnika bile su ekipe koje su imale više dana trenažnog procesa od nas, imali su tu prednost. Reagovali smo dobro protiv Sparsa i u prvom meču protiv Norrkopinga, dok u drugom nismo mogli fizički da ispratimo protivnika kome je to bila zadnja utakmica pred kvalifikacije za Ligu šampiona protiv Estudijantesa - kaže u razgovoru za Fenu trener Pandža.

Četvrta utakmica bile je protiv Vrijednosnica Osijek, koju su Tuzlaci izgubili, mada su vodili na trenutke s više od 15 poena razlike.

- Igrači su jako loše reagovali na toj utakmici. Bio sam totalno nezadovoljan zbog neodgovornosti, prvenstveno vodećih igrača. Imali smo nakon toga temeljit sastanak i neugodan razgovor i oni su reagovali jako dobro sutradan, kada smo protiv istog protivnika u jednom trenutku imali prednost 70:35. Ta razlika smanjena je u zadnjoj četvrtini uvođenjem mladih igrača i Osijek je došao na za njih prihvatljivu razliku - podsjeća trener OKK Slobode.

Kroz prijateljske utakmice, napominje, isprobani su svi igrači. Šansu su dobili i mlađi i stariji.

- Nije nam rezultat bio primaran, mada smo htjeli da pobjeđujemo. Više smo išli u smjeru da vidimo ko će i kako s kim sarađivati, te kako će reagovati prvenstveno mlađi igrači koji nikada nisu igrali za prvi tim. Postoje neki mladi s kojima sam zadovoljan i postoje neki vodeći igrači s kojima nisam zadovoljan. Međutim, sve se to još oblikuje. Fizička sprema utječe na trenutno stanje i sad nam je prioritet da ona raste i da spremni dočekamo 1. kolo, bez obzira na to što se ne zna ni kada prvenstvo počinje, ni s kim igramo – objašnjava mladi trener.

Hvali rad igrača i kaže da pošteno odrađuju veliki broj treninga i time je zadovoljan. Ni on ih ne štedi, a sve je u zajedničkom interesu.

- Najveće zadovoljstvo pričinjava mi činjenica da, s obzirom na to da treniramo dugo, nemamo nekih ozbiljnih povreda. Pauzirao je sedam dana jedino Jakupović, koji je dobio nezgodan udarac u ložu, ali vratio se na drugoj utakmici protiv Vrijednosnica Osijek i bit će spreman za turnir u Širokom i prvi meč s Cibonom - ističe Pandža.

Dodaje da se vratio Almir Hasandić, koji je duže bio vezan za reprezentaciju BiH i nastupe u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- Izostao je s treninga 17 dana i bit će posla da se uklopi u ostatak tima, jer je propustio važan dio priprema. Međutim, i drugi klubovi daju igrače u reprezentaciju i to nije nikakav alibi. Nadam se da ćemo za početak sezone biti dovoljno fizički spremni, dovoljno borbeni i da ćemo imati jaku atmosferu u timu. Da se znamo ponašati timski, kolegijalno i u momentima kada nas ne ide. Oscilirali smo puno u prijateljskim utakmicama, ali su i protivnici bili po mjeri ili jači od nas i tačno znamo dijagnozu ovih mjesec dana koliko smo odradili - smatra sagovornik.

Sedam dana nakon memorijalnog turnira na Pecari, prestoji ispit na turniru u Osijeku, s jakim protivnicima. Bit će to nove provjere do sada urađenog posla.

- Slijede dva jaka turnira i već idemo igrati kontrolne utakmice na način da iskristaliziramo igrače koji će igrati veći dio prvenstva. Moramo napraviti neki okvir i da vidimo šta mladi mogu, a šta ne mogu. Četiri jake utakmice na dva jaka turnira će nam sigurno dobro doći da nam se još više otvore oči o tome šta nam nedostaje - smatra trener Tuzlaka.

Poslije Osijeka, dolazi turnir u Vitezu, tako da će OKK Sloboda u pripremnom razdoblju imati najmanje 11 provjera, a moguće je da će ih biti još.

- Mi 5. i 6. oktobra igramo na turniru u Vitezu. Prvog dana igramo sa Čelikom, a još sudjeluju domaćin Vitez i Kakanj. Znači to je još sigurnih šest utakmica. Ako prvenstvo počne poslije 13. oktobra, onda ćemo vjerovatno odigrati i sedmu utakmicu od današnjeg dana - kaže trener "crveno-crnih" iz Tuzle.

Mladi trener, ovjenčan slavom svjetskog kadetskog prvaka, a poslije uspješan u Kaknju, sa OKK Slobodom potpisao je ugovor na četiri godine. Kaže, roditelji su bili rezervirani zbog odlaska u Tuzlu. Sada su gotovo na svakoj utakmici i vide kako je sve organizovano, tako da su nestale nedoumice vezane za karijeru još neoženjenog sina.

Kada su ciljevi tuzlanskog kluba u pitanju, kaže da se ništa nije promijenilo. Ono što je rečeno na njegovoj promociji u klubu kod Kapije, strategija je za budućnost.

- Minimalan cilj je Liga za prvaka, a definitivno je teži dio posla napraviti igrače od ovih mladih, koji će biti jaki klupski igrači OKK Slobode. Osjetna je razlika u godinama i kvaliteti između vodećih igrača ekipe i ostalih. Od tih ostalih moramo kroz godinu dobiti bolje igrače, koji će biti ozbiljan oslonac kluba. Na dobru igračku bazu poslije je lagano dovoditi ozbiljna pojačanja. U ovom trenutku tu bazu nemamo. Imamo zanimljive mlade igrače, a da li će kroz godinu biti bolji, vrijeme će pokazati. Ovisi o zdravlju, trenažnom procesu, dobijenim minutama. Trudit ćemo se da sve to nekako uklopimo. Ako za godinu budemo u istom sastavu, definitivno moramo imati bolje domaće bazne igrače - zaključio je Josip Pandža u razgovoru za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.