Download-ujte našu aplikaciju

11:02 / 06.04.17

Paradajz juha – maštoviti recepti za vašu ukusnu deliciju

Malo je stvari koje izazivaju nostalgiju za djetinjstvom kao vruća zdjela kremaste juhe od paradajza. Uz nekoliko trikova ova kraljica među juhama postat će ukusna i atraktivna delicija na vašem stolu.

Paradajz, glavni sastojak ove juhe, bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari. Usto je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.

Kako pripremiti juhu od paradajza na nešto drugačiji način? Donosimo nekoliko recepata koje možete usavršiti do sezone zrenja.

Klasična paradajz juha

Sastojci:

2 kašike ulja (za zapršku), 2 kašike brašna (za zapršku), 7 dl kuhanog paradajza. 4 dl vode, celer, ruzmarin, peršun, šećer, so, biber,

Na niskoj temperaturi napravite zapršku tako što u loncu na toplom ulju kratko popržite brašno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte kuhani paradajz i dvije šoljice mlake vode.

Posolite i pobiberite po želji, dodajte čajnu kašičicu šećera te celer i ruzmarin, s kojim ne pretjerujte, jer njegov jaki okus brzo može postati dominantan. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta, a na kraju dodajte svježi sitno nasjeckani peršun.

Servirajte s krutonima (prepečenim kockicama suhog hljeba) ili skuhajte sitnu tjesteninu.

 Juha od zapečenog paradajza

Sastojci:

2-3 kašike maslinovog ulja, 5 svježih komada paradajza, 1 bijeli luk, 1 ljubičasti luk, so, biber, kajenski biber, 1-2 kašičice šećera, balzamični ocat, povrtni temeljac, 1,5 dl vrhnja za kuhanje

Priprema:

U posudu za pečenje ulijte maslinovo ulje, na njemu popržite bijeli i ljubičasti luk. Kada luk omekša, posudu za pečenje maknite s vatre, pa posložite prepolovljeni paradajz u posudu srcem okrenute prema dolje.

Paradajz pospite prstohvatom soli, bibiera, kajenskog bibera i šećerom, a zatim ih podlijte s dvije čajne kašike sirćeta. U tepsiju ulijte 2 dl povrtnog temeljca i vratite na vatru na nekoliko minuta. Pred kraj ulijte 1,5 dl vrhnja za kuhanje i promiješajte.

Sve zajedno stavite u pećnicu na 180 stepeni na otprilike pola sata kako bi paradajz dobio blago zagorenu koru. Čitavu smjesu izmiksajte ili izradite blenderom. Vaša juha je sada kremasta i spremna za serviranje.

Gazpacho juha

Sastojci:

1 crvena svježa paprika, 1 zelena svježa paprika, pola luka srebrenca, 1 bijeli luk, jedan manji krastavac ili pola većeg, 6 komada svježeg paradajza, kriška suhog hljeba, maslinovo ulje, vinski ocat, so, biber, kumin (po želji).

Priprema:

Sitno narezano povrće stavite u mikser ili blender zajedno sa kriškom suhoga hljeba i kašikom vinskog ili nekog drugog voćnog octa. Dodajte dva prstohvata soli, prstohvat bibera, prstohvat kumina, 3 kašike maslinovog ulja.

Na kraju dodajte nekoliko kocki leda kako se smjesa tokom miksanja ne bi ugrijala i tako promijenila okus.

Ovu španjolsku tradicionalnu osvježavajuću deliciju servirajte u duboki tanjir i pospite krutonima od starog ili na suhoj tavi poprženog hljeba. U tanjir će izvrsno doći i kocka leda. Led će održati hladnim ukusnu garnituru vitamina na Vašem stolu.

Meksička jalapeño juha od rajčica

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja, 3 mlada luka, grm svježeg korijandera, 4 češnja bijelog luka, staklenka prženog konzerviranog paradajza, 2 konzerve pelata,  so, bibier, 80 g riže, svježi feferoni, feta sir, nekoliko komada cherry paradajza, žutih i crvenih, 150 g tortilja čipsa, 50 g cheddar sira, 150 g nemasnog jogurta, nekoliko listova svježe mente, jalapeño zelena papričica, 1 limeta

Priprema:

U duboku posudu za kuhanje dodajte 2 kašike maslinovog ulja, 3 mlada luka, nasjeckanu stabljiku svježeg korijandera, protisnuti bijeli luk, staklenku prženog konzerviranog paradajza, dvije konzerve pelata, te soli i bibera po ukusu.

Nakon što se sastojci na ulju poprže, zalijte ih vrućom vodom i dodajte rižu. Juha neka lagano kuha. Za to vrijeme u lim za pečenje ravnomjerno rasporedite tortilja čips, pospite ga nasjeckanim svježim feferonim te naribajte cheddar sir.

Lim za pečenje s čipsom, feferonima i sirom stavite u pećnicu na 200 stepeni, ali samo na nekoliko minuta.

Dok se juha kuha, iskoristite vrijeme za jednostavan nadjev od jogurta kojime ćete ukrasiti juhu kada bude gotova. Dobro izmiksajte jogurt, listove mente i 2 kašičice jalapeño ljute papričice.

Kada je juha pri kraju, odnosno kad povrće sasvim omekša, usitnite je mikserom i ucijedite sok limete.

Osim hrskavim čipsom i sirom, juhu ukrasite smjesom sitno narezanog korijandera, svježih feferona, ukusnim malim cherry paradajzom i feta sirom. Ova smjesa doći će na dno tanjira.