open-navfaktor-logo
search
Aerodrom Sarajevo
Počinje proširenje pristanišne zgrade
S ciljem modernizacije MAS-a potpisana su dva ugovora vrijedna 37 miliona maraka
14.09.2018. u 19:18
get url
text

Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo potpisala je dva ugovora u okviru projekta modernizacije sarajevske zračne luke, ukupne vrijednosti od 37 miliona KM.

Projektom proširenja sadašnje pristanišne zgrade, odnosno Terminala B, dobit će se dodatnih 10.000 kvadratnih metara, na četiri sprata. Time će se omogućiti otvaranje novih 12 šaltera za registraciju, povećat će se broj izlaza, kao i prostor za niz drugih sadržaja na aerodromu, kao što su glavni hol, Duty Free Shop, preuzimanje prtljaga, prostor za kontradiverzionu zaštitu, komercijalne zone i prostorije, te će biti izgrađen savremeniji VIP salon. Vrijednost ovog ugovora je 31 milion KM.

Drugim ugovorom, vrijednim šest miliona maraka, predviđena je izgradnja poslovne zgrade za operativni centar i osoblje.

Prema riječima izvršnog direktora za razvoj MAS-a Alana Bajića, ova dva projekta predstavljaju samo dio aktivnosti koje su realizovane u protekle dvije godine, s ciljem modernizacije Aerodroma, u skladu sa povećanjem broj aviooperacija, kao i broja putnika koji koriste MAS.

- Spomenuo bih neke od realizovanih projekata, kao što su: optimizacija prostornih kapaciteta pristanišne zgrade, sanacija parking pozicija 3, 4, i 5 za zrakoplove, rekonstrukcija centralnog kišnog kolektora na platformi zrakoplova, rekonstrukcija mreže otpadnih i oborinskih voda, izgradnja "Rashladne komore", uklanjanje objekta "Terminal A" i priprema gradilišne zone za dva objekta, izgradnja tri privremena objekta za operativno i administrativno osoblje te restoran, ograđivanje dvije zone otkupljenog zemljišta, zamjena dijela avionavigacionog rasvjetnog sistema primjenom napredne i energetski efikasnije tehnologije, izgradnja parking platforme za dodatnog distributera goriva Jet A1, izgradnja skladišnih kapaciteta za rasuti prtljag, implementacija novog sistema za registraciju putnika, prtljaga i balansiranje zrakoplova, te izgradnja zaštitnih objekata za prtljažna i kargo kolica – kazao je Bajić.

Osim radova koji su definisani potpisivanjem spomenuta dva ugovora u narednom periodu planirana je realizacija još nekoliko projekata, i to prva faza proširenja platforme za zrakoplove, izmještanje i izgradnja objekta "Depo goriva", izgradnja objekta za procesuiranje vrijednosnih pošiljki i izgradnja nove trafostanica.

- Pored stručnog i operativnog aerodromskog osoblja realizacija projekata je izvršena  uz apsolutno razumijevanje i podršku kolega iz Kontrole letenja, Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Profesionalne vatrogasne brigade, inspekcijskih službi, Hitne medicinske pomoći, aviokompanija i svih ostalih učesnika u pružanju aerodromskih usluga – istakao je Bajić.

Ono što je izvršni direktor za razvoj MAS-a posebno naglasio je da su svi dosadašnji projekti realizovani bez ikakvog zastoja u radu Aerodroma, te da svi ovi radovi ni na koji način nisu utjecali na neometano obavljanje aviooperacija na MAS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.