open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Policajci koji su radili na slučaju Memić: Ne možemo više trpiti nepravdu
Vrijeme je da se kaže DOSTA,  navode policijski službenici MUP-a KS koji su učestvovali u operativnim i istražnim radnjama u predmetu "Dženan Memić"
13.09.2018. u 17:25
get url
text

{$galerijaFotografija}

Policijski službenici MUP-a KS koji su učestvovali u operativnim i istražnim radnjama u predmetu "Dženan Memić" uputili su pismo institucijama i medijima, u kojem na 18 stranica detaljno objašnjavaju svoje radnje te ističu kako su dugo šutjeli.

U pismu se navodi kako su se nadali da će pojedinci iz institucija sistema profesionalno i stručno raditi svoj posao, te da "ni u najgorim snovima nisu mogli sanjati da će zbog službenih poslova koje su radili u najboljoj vjeri biti obespravljeni, satanizirani, proganjani, a što je rezultat dvogodišnje hajke".

- U ovom pismu svjesno ne želimo komentarisati postupke članova porodice preminulog Dženana Memića, budući da suosjećamo u patnji i boli imenovanih, a zbog same činjenice da su nadležna tijela države, u slučaju nasilne smrti, dužna provesti službenu djelotvornu istragu čija forma i sadržaji zavise od okolnosti konkretnog slučaja i da su ta tijela, prema našem mišljenju, dužna davati odgovore - navodi se u pismu. 

Dalje se dodaje da su se zbog šutnje u Upravi policije MUP-a KS, neoglašavanja Sindikata policije KS radi zaštite uposlenika i policijske struke, uz konstantan pritisak ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS, a koji se može okarakterisati i kao zlonamjeran, a zatim i pritiska Nezavisnog odbora osjećali bespomoćno.

- Sada smo došli u fazu kada se više ne može trpjeti nepravda koja nam se nanosi. Do sada nismo reagovali, jer u našem poslu postoje određena pravila pri oglašavanju u javnosti, a u vezi sa službenim poslovima i zadacima, kojih se svakako držimo -  navodi se u pismu.

Dodaju kako je posebna priča to da li je sporni izvještaj trebao imati oznaku tajnosti, shodno Zakonu o zaštiti ličnih podataka, jer je, kako piše u pismu, nesporno da je sadržavao podatke koji nisu trebali biti dostupni javnosti. Također, navode da je evidentno kako se izvještajem vršila obrada ličnih podataka, suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka, što je za posljedicu imalo pozivanje na linč pojedinih uposlenika Kantonalnog tužilaštva KS i policijskih službenika Uprave policije MUP-.a KS, čime su im u pravom smislu riječi stavljene mete na leđa.

- Vrijeme je da se kaže DOSTA. Na našoj strani je čast, istina i pravda, da zaštitimo sebe i članove svoje porodice. Ovo pismo je samo početak prosvjetljivanja javnosti. Za razliku od ad hoc tijela koji "raspolaže saznanjima" mi raspolažemo dokazima. Niti jedan propust nije bio od značaja za vođenje istrage, svi policijski službenici su radili u dobroj vjeri i istraga je bila sveobuhvatna, što je i zvanična ocjena Kantonalnog tužilaštva KS u Naredbi o obustavi istrage protiv policijskih službenika, na koju je uložen prigovor, nakon čega je predmetnu Naredbu potvrdilo Federalno tužilaštvo. Suština je da su neutemeljeni zaključci ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS uznemirili i dezavuisali javnost i članove porodice oštećenog, koje posljedice i dalje traju, a za koju uslugu su članovi ad hoc tijela "nagrađeni", prema našim informacijama po 2.500 KM, ukupno 7.500 KM državnog novca, što je također lako provjerljivo.

Istakli su da svoj komentar iznose zbog toga što im je uskraćeno ustavno pravo na fer i pošten postupak, kao i pravo na odbranu u trenutku dok je javnost upoznata samo o zvaničnom izvještaju ad hoc tijela u predmetu "Dženan Memić", informacijama sa suđenja, apelacijama, raznim saopćenjima za javnost ad hoc tijela i Nezavisnog odbora.

Pismo su poslali Ambasadi SAD-a, OHR-u, Tužilaštvu KS, Skupštini i Vladi KS, MUP-u KS, Pravnom fakultetu UNSA, Fakultetu kriminalističkih nauka UNSA i medijima. Kako kažu, svjesni su da je slučaj "Dženan Memić" izazvao veliku zainteresovanost javnosti, ali da javnost nikada nije imala priliku čuti i drugu stranu, odnosno neposredne izvršioce službenih poslova i zadataka.

Kompletno pismo možete pročitati u fotogaleriji.

pismo1.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.