Download-ujte našu aplikaciju

17:35 / 09.08.17

Posljedice odluke ministra Tolušića: 230 tona rtobe iz Hrvatske propada na granici sa Srbijom

Inspektori Ministarstva poljoprivrede u Vladi Srbije samo su prekjučer zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrijednosti od 500.000 eura, odnosno oko milion maraka, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina. Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija.

Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar dio može i da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca.

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede samo je dio kontramjera Srbije prema Hrvatskoj zbog enermnog povećanja taksa na fitosanitarni pregled robe iz “trećih zemalja”, gdje spada i Srbija. Zategnuti odnosi između Hrvatske, s jedne strane i komšija u regionu – Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprima pravi ekonomski rat.

I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurenta onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači, jer im roba propada usljed, zakonski, dugih pregleda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedjelje pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan za povećane ovih taksi:

– Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik, bila je efikasnija kontrola uvoza voća i povrća. Čini se da je procjena njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka - izjavio je Plenković.

Zemlje iz regiona, među kojima je i Srbija, koje su najviše pogođene novim mjerama, smatraju da je Hrvatska na ovaj način prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zvanični Zagreb je, očigledno, tražio “rupu u zakonu”, mada je jasno da bi “dažbine koje imaju isto dejstvo” mogle da se primijene i na neprimjereno uvećanu cijenu fitosanitarne kontrole.

Jer, na taj način, nesrazmerno visokim nametima, svjesno se ometa nesmetani protok robe, što je jedan od osnovnih načela EU. Inače, sam SSP pretpostavlja jake veze i vrijednosti koje dijele dvije strane, želju za jačanjem tih veza i uspostavljanje bliskog i trajnog odnosa koji se zasniva na uzajamnosti i obostranom interesu, što bi Srbiji trebalo da omogući dalje jačanje i širenje odnosa sa EU i njenim državama. EU pažljivo proučavaju da li je Hrvatska prekršila ove odredbe.

– Pozivamo sve strane da učine sve što mogu da bi se problem riješio, započinjanjem konsultacija u dobrom duhu – saopštili su juče za “Novosti” u sjedištu Evropske unije u Briselu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da ima napretka u pregovorima sa Hrvatskom o revidiranju pravilnika kojim su povećane takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 eura, odnosno sa 24 na 540 KM.

– Čuo sam se već nekoliko puta sa hrvatskim ministrom poljoprivede Tomislavom Tolušićem, ali još pregovaramo. Ne mogu potvrditi da smo se dogovorili, ali mogu da kažem da ima napretka. U obostranom interesu je da se taj pravilnik koriguje. Tu je ključno pitanje do kog nivoa će biti takse smanjene. Preostao je dogovor oko visine takse po kamionu. Nadam se nekom kompromisu – istakao je Šarović.