open-navfaktor-logo
search
Pozadina Željkine "američke turneje"
Poznat iznos koji Dodik plaća bivšim Trumpovim saradnicima
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koristi usluge nove lobističke firme u SAD-u, koju su osnovali nekadašnji članovi izbornog štaba američkog predsjednika Donalda Trumpa.
25.08.2018. u 23:07
get url
text
Corey Lewandowski i Željka Cvijanović

Bivši Trumpovi pomoćnici u kampanji Jason Osborne i Mike Rubino prijavili su tamošnjem Ministarstvu pravde pružanje lobističkih usluga SNSD-u, Miloradu Dodiku i entitetu RS.

Osborne je u izjavi za magazin Mother Jones kazao da je sa SNSD-om postigao usmeni dogovor o plaćanju 10.000 dolara mjesečno u trajanju od tri mjeseca lobističkoj firmi Twin Rocks Global, koju su on i Rubino osnovali tek prošlog mjeseca. Ova kompanija je, navodi se u dokumentima, registrirana za pružanje "strateških smjernica i savjetovanje u vezi sa vladinim poslovima i aktivnostima u vezi s odnosima sa javnošću u SAD-u".

Izvod iz registra firme Twin Rocks Global

 

Osborne je pojasnio da je dosadašnja saradnja sa SNSD-om rezultirala organiziranjem sastanaka premijerke entiteta RS Željke Cvijanović, koja je, podsjećanja radi, prošlog mjeseca boravila u posjeti Washingtonu. On je, dodaje, organizirao sastanke Cvijanović sa senatorom Rogerom Wickerom i republikancem Danom Rohrabacherom, koji predsjedava Potkomitetom za Evropu i Euroaziju i koji nerijetko podržava etničke skupine koje traže osnivanje nezavisnih država. Rohrabacher je poznat i po simpatijama prema Rusiji, zbog čega je nazivan "Putinovim omiljenim kongresmenom".

Tokom posjete premijerke entiteta RS Washingtonu, prisustvovala je događaju u Trumpovom hotelu, kojeg je organizirala Jeanine Pirro, bivša tužiteljica i odana Trumpova simpatizerka. Iz njenog kabineta je saopćeno kako se premijerka sastala sa "najbližim saradnicima predsjednika Trumpa", poput Kellyanne Conway, Sarah Huckabee Sanders te bivšeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog, sa kojim se fotografirala.

Cvijanović se također 29. jula sastala sa nekadašnjim Trumpovim saradnikom Steveom Bannonom, koji je prošle godine otpušten iz Bijele kuće. Bannon je, podsjećanja radi, najavio osnivanje fondacije u Briselu koja će pomagati evropskim desničarima.

- Dodik je koristan Rusiji jer se protivi pristupanju NATO-u i opstruira ispunjavanje zahtjeva koje Evropska unija postavlja pred BiH - pojasnio je David Salvo, bivši američki diplomata koji se bavi istraživanjem ruskog utjecaja na Balkanu.

Osborne tvrdi da nije organizirao sastanak sa Bannonom, a dodao je da je Cvijanović negirala postojanje čvrstih veza SNSD-a sa Rusijom te je istaknula želju da učvrste odnose sa SAD-om. Željela je, pojašnjava Osborne, uspostaviti "komunikacijsku liniju koja ranije nije postojala".

- Željela je sjesti i ispričati svoju stranu priče – dodao je.

Iako Dodik nerijetko u javnosti govori o mogućnosti otcjepljenja entiteta RS i pridruživanja Srbiji, Osborne tvrdi kako je Cvijanović rekla Wickeru i Rohrabacheru da bosanski Srbi ne žele otcjepljenje već samo autonomiju u BiH. Osborne također dodaje kako nije razgovarao sa Dodikom te da je dobio uvjerenja od SNSD-a kako njegova lobistička firma "neće imati ništa sa promoviranjem ruskih interesa".

Osborne i Rubino upravljaju i lobističkom firmom Turnberry Solutions, nazvanom prema Trumpovim golf terenima u Škotskoj. Svi njihovi registrirani klijenti su domaći, a novu firmu Twin Rocks Global su osnovali kako bi paralelno pružali lobističke usluge i stranim klijentima.

Obje firme su registrirane na istoj adresi na Capitol Hillu, u kući u kojoj živi Corey Lewandowski. S druge strane, Lewandowski negira veze sa firmom Turnberry Solutions. Za Osbornea je Lewandowski "dragi, bliski prijatelj" te tvrdi da ovaj nekadašnji otpušteni član Trumpovog izbornog štaba i nezvanični savjetnik američkog predsjednika nema nikakve veze sa njihovim lobističkim firmama.

Međutim, čini se da nije baš tako. Osborne i Rubino su skupa sa Lewandowskim u aprilu ove godine posjetili Beograd, a srbijanska opozicija tvrdi da je Lewandowski pokušavao isposlovati dogovor firme Turnberry sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Čak je, tvrdio je Vuk Jeremić, nudio i ugovaranje telefonskog razgovora Vučića sa Trumpom.

- Svaka država koja želi imati jače i bolje odnose sa SAD-om ima jedinstvenu priliku da to i ostvari tokom vladavine Trumpove administracije, jer on gleda na budućnost i gradi nove odnose – kazao je Lewandowski u Beogradu te je dodao:

- Vaše prisustvo u Washingtonu je ključno za poboljšanje odnosa. Nadam se da ćete iskoristiti tu priliku.

Lewandoski i Osborne su ipak negirali da su u Beogradu tražili nove poslovne partnere. Osborne također tvrdi da nije želio sklapati poslovne ugovore kada su se, nekoliko mjeseci kasnije, on i Rubino vratili u našu regiju, odnosno kada su se u Banjoj Luci sastali sa Cvijanović. SNSD ih je, dodaje, kontaktirao tek nekoliko sedmica kasnije.

Rubino, Osborne i Cvijanović u Banjoj Luci u junu 2018. godine

Zanimljivo je da su Lewandowski i bivši Trumpov savjetnik Barry Bennett u decembru 2016. godine osnovali lobističku firmu Avenue Strategies, čije su usluge koristili zvaničnici Albanije i Kosova. Tu je firmu napustio u maju 2017. godine. Američka pjevačica Joy Villa ga je svojevremeno optužila za seksualno uznemiravanje, a novinarka Michelle Fields za nanošenje tjelesnih povreda u martu 2016. godine, u trenutku kada je pokušala postaviti pitanje Trumpu.

Svojevremeno je radio i kao politički komentator za Fox News i CNN, a od januara 2015. do juna 2016. bio je menadžer Trumpove predsjedničke kampanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.