Download-ujte našu aplikaciju

20:02 / 03.10.17

Prefinjene tortice s mousseom od borovnica

Sastojci za biskvit: 175 g poluslatke čokolade, 110-120 g nezaslađene čokolade za kuhanje, 170 g maslaca, 1,5 šolja (od 250 ml) šećera, 4 veća jaja, 3/4 šolje višenamjenskog brašna.

Mousse od borovnica: 70 g šećera, 1-2 kašike limunovog soka (svježe cijeđenog), 1 kašičica sirupa od borovnica, 1 veće bjelance, 10 g želatina u listićima, 180 g pirea od borovnica (izmiksane borovnice), 160 g ohlađenog slatkog vrhnja.

Glazura od borovnica: 180 g šećera, 45 ml vode, 200 g slatkog vrhnja, 45 ml mlijeka, 60 ml glukoznog sirupa ili meda, pola kašičice ekstrakta borovnice, 6 g listića želatina, crvena i plava boja za hranu.

Postupak pripreme:

1. Napravite biskvit. Zagrijte rernu na 175 stepeni. Obložite tepsiju dimenzija 20×20 cm papirom za pečenje.
2. Pomiješajte čokolade i maslac i otopite na pari. Kada se malo ohladi sipajte šećer, pa jedno po jedno jaje miješajući mutilicom. Sipajte i brašno, pa dobro izmiješajte.
3. Pripremljenu smjesu sipajte u tepsiju i pecite 35 do 40 minuta. Biskvit bi trebao biti malo vlažniji. Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi.
4. Koristite dublje mini kalupe, pa od biskvita izrežite krugove ili neke druge oblike u zavisnosti od kalupa (ostavite kolač u kalupu).
5. Stavite kolače u kalupima u frižider, pa napravite mousse.
6. Da biste napravili pire od borovnica samo ih izmiksajte i procijedite kroz širu cjediljku.
7. Pomiješajte u šerpici šećer, sok od limuna, sirup od borovnice i 20 g pirea od borovnica i stavite ih na ringlu na nižu temperturu da se zagrijavaju do temperature od 100 stepeni celzijusa (provjerite kuhinjskim termometrom).
8. Tada umutite bjelance posebno, pa kada sirup dostigne temperaturu od 117 stepeni lagano ga, u tankom mlazu, sipajte u umućeno bjelance neprestano miksajući smjesu. Mutite dok se smjesa ne prohladi.
9. Listove želatina omekšajte u malo hladne vode.
10. Zagrijte 100 g pirea od borovnica, pa ubacite listove želatina da se rastvore.
11. Mješavinu (pirea i želatina) spojite sa preostalih 60 g pirea od borovnica, pa sve pomiješajte sa smjesom sa umućenim bjelancetom.
12. Ohlađeno slatko vrhnje mutite mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg, pa 1/3 umućenog vrhnja pomiješajte sa smjesom sa borovnicama, pa spojite sa ostatkom vrhnja.
13. Napunite kalupe, u kojima je biskvit, mousse smjesom, zagladite, pa stavite u frižider da se stegne.
14. Napravite glazuru. Pomiješajte šećer i vodu u šerpici i stavite na ringlu da prokuha. U drugoj posudi odvojeno pomiješajte vrhnje i mlijeko i stavite, također, na ringlu da prokuha. Čim prokuha sklonite, pa pomiješajte sa šećernim sirupom kada on dostigne temperaturu od 110 stepeni. Umiješajte i glukozni sirup, sklonite s ringle, pa dodajte želatin. Izmiješajte, ubacite ekstrakt borovnice, pa plavu i crvenu boju za hranu.
15. Kada se ohladi, izvadite kolače iz kalupa, pa ih prelijte glazurom. Ostavite u frižider da se stegne.