Download-ujte našu aplikaciju

18:27 / 04.03.17

Preporuke nutricionista: Namirnice koje nikako ne biste trebali jesti zajedno

Ima li prirodnije kombinacije od paradajza i krastavca u salati?

Nemojte jesti voće odmah nakon obroka FOTO: ILUSTRACIJA
Nemojte jesti voće odmah nakon obroka FOTO: ILUSTRACIJA

Međutim, svi koji jedu ovo povrće zajedno, prema riječima stručnjaka, čine štetu svom tijelu.

Problem sa kombinacijom paradajza i krastavca je, prema ajurvedskom principu prehrane, u tome što je vrijeme kada ih naš organizam svari različito. Zbog toga, kada ih kombiniramo, postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, a nakon obroka osjećamo bolove, grčeve i nadutost.

Pored krastavaca i paradajza, i ovo su kombinacije koje biste trebali izbjegavati:

Voće nakon obroka: Voću treba dosta vremena da se svari, i ako ga jedete odmah nakon obroka, nastat se problemi sa varenjem i žgaravica.

Tjestenina i sir ili tjestenina i meso: Ovo je bolno za sve koji vole pastu, ali to je kombinacija koje biste se trebali kloniti. Tjestenina je bogata škrobom, a škrob i protein se vare drugačije, pa ako ih jedete istovremeno, problemi sa varenjem su neminovni.

Meso i sir: Izbjegavajte da u jednom obroku unosite toliko proteina, pa uvijek gledajte da na tanjiru imate samo jedan izvor.

Hljeb ili bilo koje tijesto i sok od narandže: Kiselina koju naše tijelo proizvodi kako bi svarilo sok uništit će enzime koje stvaramo kako bismo svarili škrob.

Povrće i sir: Ova kombinacija je dušu dala za nadutost.

Lubenica i dinja: I lubenicu i dinju treba konzumirati odvojeno, nikako u kombinaciji sa drugim voćem.

Voće i jogurt: Ovo je mnogima prvi izbor za doručak, ali znajte da usporava varenje i šteti crijevnoj flori.