open-navfaktor-logo
search
Ne nasjedajte
Prevaranti sa posuđem opet haraju, meta im starije osobe
Upozorenje jedne Sarajke očigledno je otvorilo pandorinu kutiju, pa je odmah veliki broj korisnika Facebooka podijelio svoja iskustva sa  prevarantima
15.09.2018. u 08:21
get url
text
Jedan od navodnih prevaranata

Tamnoputi muškarac crne kose i duže brade u crnom audiju sa stranim tablama prošle godine harao je gradovima širom Bosne i Hercegovine pokušavajući prevariti uglavnom starije osobe nudeći im lažno "Zepter" posuđe ili na poklon ili po jako niskoj cijeni, o čemu je Faktor nekoliko puta pisao.

Uprkos tome što je priča o njemu i njegovim pokušajima prevare objavljena u medijima, očigledno njega i nekoliko njegovih "kolega" to nije omelo, te su ponovo počeli da se bave "starim poslom".

Sarajka J. P. uputila je apel na Facebooku kako bi skrenula pažnju građanima da ne nasjedaju na njihove prevare, jer ih je u proteklih mjesec dana već dva puta vidjela u naselju Koševsko Brdo.

- Želim vam skrenuti pažnju na prevarante koji kruže Sarajevom, a vjerovatno i po drugim gradovima, pa da upozorite posebno starije članove porodice, i žene i muškarce. Muškarci, uglađeni i elokventni, koji voze fina auta često na stranim tablama ili rent-a-car, zaustavljaju starije osobe i nude im Zepter posuđe (koje je inače papreno skupo), čitave setove još i gratis poklone po maloj cijeni. Kako je to obično populacija penzionera, ljudima bude i to skupo pa prevaranti prelaze na plan B. U zamjenu za set posuđa traže neki komad zlatnog nakita koji imaju na sebi. Ako nemaju, onda nude prevoz do stana da žrtve uzmu i da daju u zamjenu. Na taj način ko pristane odlaze vidjeti adresu pa čak ulaze i u stanove da sačekaju i procjenjuju da li su žrtve imućnije i vrlo vjerovatno da kasnije provaljuju. Pišem da upozorite svoje i porodice i poznanike i na taj način spriječite da ih neko pokrade kako za novac, tako i za zlato i kasnije da im se ne desi u provala ili nešto gore – napisala je.

Upozorenje ove Sarajke očigledno je otvorilo pandorinu kutiju, pa je odmah veliki broj korisnika Facebooka podijelio svoja iskustva sa pomenutim prevarantima, koji su na isti način pokušavali prevariti njih ili njihove članove porodice, prijetelje i poznanike.

- Mog oca su susreli na ulici, čovjek se predstavio kao da je iz Mađarske i da mu je ostalo tog posuđa da proda. Tražio je zlato ili pare u zamjenu za posuđe. Sreća pa nije nasjeo, ali informacija je tačna. Ovo se desilo na Alipašinom Polju kod Fahdove dzamije – kazala je Amina.

Prema riječima mnogobrojnih građana prevaranti su ponovo počeli da se kreću po svim sarajevskim naseljima, ali i gradovima širom BiH.

Kako opisuju oni koji su se našli na meti prevaranata, jedan čovjek izađe iz auta i nudi posuđe starijim osobama koje sretne ispred zgrada dok ga još nekoliko muškaraca čeka u autu. Muškarac koji direktno razgovara sa ljudima, prema riječima građana, ima čudan akcent, obično tvrdi da je iz Mađarske. Nekome ponudi posuđe na poklon, jer „ne zna šta će s njim, s obzirom da ga je dobio na poklon, a ne može ga prevesti nazad preko granice“ dok drugima pak tvrdi da se radi o pravom Zepter posuđu, kojeg nudi po akcijskoj cijeni. Ko pristane da uzme posuđe, prevarant sa njim ide do stana da bi mu pomogao da ga unese, a potom mu traži novac ili zlato.

Iz firme "Zepter" objasnili su da se ne radi o njihovom posuđu, te da se građani ne bi trebali pouzdati u takve načine kuovine i navodne poklone i akcije.

- Zepter posuđe mogu kupiti ili u našem ili bilo kojem uredu ili posredstvom svog saradnika. Naši proizvodi su zapaktovani i dolaze sa fakturom ankon što se sklopi ugovor sa kupcem. Sve je transaprentno i ne može biti prevara – rekli su ranije za Faktor iz "Zeptera".

Iz MUP-a KS za Faktor su rekli da im treba vremena da prikupe informacije o tome da li je bilo prijava sarajevskim policijskim stanicama, ali da tada upozoravaju građane da budu oprezniji, te da sve ovakve i slične slučajeve obavezno prijave policiji, jer drugačije prevaranti neće moći biti uhvaćeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.