open-navfaktor-logo
search
Javne nabavke
SBB-ov direktor TE Kakanj firmi stranačkog kolege dodijelio posao uređivanja vrta od 150.000 KM
Termolektrana Kakanj, osim svoje primarne djelatnosti, mnogo pažnje posvećuje i hortikulturi. Za uređenje zelenih površina oko Termoelektane izdvajaju se hiljade maraka.
27.08.2018. u 22:09
get url
text

{$galerijaFotografija}

U toku posljednje tri godine Termoelektrana Kakanj na uređenje zelenih površina u krugu firme potrošila je 150.000 maraka ili precizno u fening 140.976,00 KM. Iako je radi o vrtoglavoj cifri, a imajući na umu na šta je novac potrošen, čak ni to možda ne bi bilo sporno da taj novac nije otišao u ruke Semira Berbića, odnosno na račun firme Agro-Vrt d.o.o. iz Kaknja, koja je u Berbićevom vlasništvu. Berbić je istovremeno i uposlenik Termoelektrane Kakanj, što znači da je TE zaključivala ugovore o javnim nabavkama sa privatnom firmom svoga uposlenika.

Iznenađenjima nikad kraja, rekli bi neupućeni. Semir Berbić je, također, član Saveza za bolju budućnost-Fahrudin Radončić (SBB), kao i direktor Termoelektrane Kakanj Enver Merdić, koji je i predsjednik SBB-a u tom gradu. Osim što je zaključivao ugovore sa uposlenikom Termoelektrane Merdić je, dakle, zaključivao ugovore o javnim nabavkama i sa svojim stranačkim kolegom. Semir Berbić je na Lokalnim izborima 2016. godine bio na listi ove stranke za Općinsko vijeće Kakanj. U Termoelektranu je zaposlen za vrijeme mandata aktuelnog direktora. 

Firma Agro-Vrt d.o.o. registrirana je kao pravno lice čija je osnovna djelatnost "trgovina na malo cvijećem, sadnicama, sjemenkama, gnojivom, kućnim ljubimcima i hranom za kućne ljubimce u specijaliziranim prodavnicama". Istini za volju, firma se bavi i nabavkom mikrofona kada je to potrebno, pogađate - Termoelektrani Kakanj. Jedan takav ugovor o nabavci mikrofona sklopljen je sa TE u maju ove godine.  Agro-Vrt d.o.o.  je, također, u februaru ove godine nabavio i navigacijski uređaj za putničko vozilo za potrebe TE Kakanj. 

Berbić je među radnicima TE Kakanj poznat kao "desna ruka" direktora Merdića, među Kakanjcima poznatog kao Cvaja. Taj nadimak je Merdić dobio dok je još radio u kao profesor u srednjoj školi. Ako je suditi po tenderima i dosadašnjoj odanosti direktoru Merdiću, Berbić će daleko dogurati. A nedavno se pohvalio i diplomom iz Kiseljaka. Za nadati se samo da SBB-ov šef Fahrudin Radončić ne računa upravo na ovakve kadrove pri gradnji toplovoda od Kaknja do Sarajeva, budući da taj projekat osmišljen prije nekoliko decenija, ovih dana predstavlja kao svoj i dodaje da će on "obilježiti neimarstvo i viziju SBB-a". 

Semir Berbić- Agro-Vrt 27.08.2018
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.