open-navfaktor-logo
search
Prirodni preparati
Sirće u službi čistog doma: Osam načina da kupatilo blista
Visoka kiselost sirćeta olakšava čišćenje nakupina kamenca i hrđe, a rastapa i nakupine sapuna, što ga čini idealnim za čišćenje ove prostorije u domu
10.11.2018. u 15:43
get url
text

Učinak alkoholnog sirćeta u čišćenju domaćinstva nije nikakva novost. Radi se o odličnom prirodnom sredstvu koje se može koristiti za uklanjanje nečistoće s velikog broja površina.

Kupatilo je jedna od prostorija u kojoj je ovo sredstvo posebno korisno. Visoka kiselost sirćeta olakšava čišćenje nakupina kamenca i hrđe, a rastapa i nakupine sapuna, što ga čini idealnim za čišćenje ove prostorije u domu.

Sirće je i moćno dezinfekcijsko sredstvo, pa je tako odličan za borbu protiv čestih mikroorganizama koji se razvijaju u kupatilu.

Ako ste i pobornik prirodnih preparata za čišćenje svog doma, evo nekoliko savjeta kako sirće upotrijebiti za čišćenje kupatila:

Očistite glavu tuša

Nakupine kamenca, koje se vremenom u kupatilu stvaraju kao posljedica tvrde vode koja teče cijevima, otežavaju korištenje tuša i slavina i smanjuju protok vode. Sirće će pomoći otopiti te naslage. Odvojite glavu tuša zahvaćenu naslagama, smjestite je u plastičnu vrećicu punu sirćeta i pustite da se natapa. Ako ne želite odvajati glavu tuša poslužite se klasičnom gumicom kako biste pričvrstili vrećicu i osigurali da je glava potopljena. U oba slučaja pustite da se natapa nekoliko sati ili preko noći, a potom izribajte površinu spužvom ili četkom.

Napunite posudu za mirise

Neugodne mirise u domu često pokušavamo sakriti različitim kupovnim parfemima za kuću, no ponekad su najjednostavnija sredstva i najefektnija. U flašicu u koju ste stavili drvene štapiće za miris, umjesto nove doze nekog parfema, stavite alkoholno sirće. Ne samo da je puno povoljnije rješenje, nego je i korisno zbog svoje moći eliminiranja mirisa. Kiselina u sirćetu dovoljno je jaka da razlaže molekule neugodnog mirisa u zraku i neutralizira ih.

Očistite ogledalo

Pomiješajte vodu i sirće u omjeru 1:1, pa mješavinom mješavinom očistili ogledalo.

Uklonite mrlje na wc šolji

Naslage koje se nakupljaju ispod ruba wc šolje često se jako teško čiste. Kako biste otopili te naslage i lakše ih očistili, uzmite nekoliko papirnih salvetice i natopite ih alkoholnim sirćetom. Dok su mokri ispunite njima rub šolje. Pustite da sirće djeluje nekoliko sati, a potom uklonite salvete i izribajte šolju.

Očistite odvod

Začepljeni odvod u kadi ili umivaoniku možete očistiti alkoholnim sirćetom, malo sode bikarbone i vrućom vodom. Prvo ulijte pola šoljice sirćeta u odvod, a potom dozu sode bikarbone. Začepite odvod i držite ga zatvorenim dok ne prestane pjeniti. Sačekajte pola sata, a potom izlijte kipuću vodu u odvod.

Kako napraviti višenamjensko sredstvo za čišćenje

Sirće je izvrsno sredstvo za čišćenje, a može biti i mirisno. Stavite u staklenu flašu kore od limuna i različite začinske biljke kako bi se prilikom čišćenja vašim domom širio svjež miris citrusa. Zagrijte sirće prelijte ga preko kora citrusa, zatvorite flašu i pustite da sve odstoji 24 sata. Iscijedite nastalu mješavinu u flašu s raspršivačem te po potrebi razvodnite. Ovom mješavinom možete oprati i mašinu za veš.

Očistite slavine

Tvrda voda uzrokuje nakupine kamenca i oko slavine. Natopite krpu za čišćenje sirćetom i omotajte oko dna slavine, pa pustite da djeluje barem sat, dodajući još sirćeta po potrebi kako bi krpe ostale mokre. Kada se nakupljene naslage otope ili opuste, uklonite krpe i očistite područje čistim peškirom ili spužvicom.

Uklonite nakupine sapuna

Niko ne voli satima ribati nakupine sapuna u tušu ili kadi. Kako biste riješili i ovaj problem, u flašu sa raspršivačem ulijte zagrijano alkoholno sirće i dodajte u istom omjeru i klasični deterdžent za pranje posuđa, te dobro promiješajte. Raspršite mješavinu po cijelom tušu i kadi i pustite da stoji od pola sata do sat, a potom sve izribajte i dobro isperite. Prilikom čišćenja provjetravajte kupatilo jer mješavina intenzivno miriše, ali miris brzo nestaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.