Download-ujte našu aplikaciju

16:57 / 11.10.17

Skandal nad skandalima: Namještali meč kvalifikacija za SP pred cijelim svijetom?

Južnu Ameriku, odnosno tamošnje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo potresa veliki skandal.

 

Falcao učesnik "lobiranja"
Falcao učesnik "lobiranja"

Posljednjih pet minuta zadnjeg kola kvalifikacija između Perua i Kolumbije (1:1) hit je na internetu.

Na društvenim mrežama kruži snimak koji pokazuje pregovore i sam čin dogovora između reprezentativaca obje zemlje, nasred terena, u televizijskom prijenosu pred cijelim svijetom.

U isto vrijeme Brazil je protiv Čilea vodio rezultatom 3:0, a Peru i Kolumbija su igrali 1:1. što je rezultat koji je zadovoljavao apetite obje reprezentacije. Peru je izborio dodatne kvalifikacije i meč protiv Novog Zelanda, a Kolumbija direktan plasman u Rusiju. Zašto onda riskirati?

Snimak okazuje kako je tekao dogovor. U 84. minuti zamjena igrača kod Kolumbije. Jamesa mijenja Chara, koji saigračima širi radosnu vijest, Brazil vodi protiv Čilea 3:0, a Paragvaj gubi 0:1 od Venezuele.

Čilenaci dakle u pet preostalih minuta ne mogu ništa učiniti kako bi naudili Peruu i Kolumbiji, a ako Paragvajci na njihovoj utakmici i postignu jedan gol, i dalje ne mogu dostići Peru. Ali, to mogu napraviti ako naprave potpuni preokret i do kraja poraz pretvore u pobjedu.

Kolumbijski golgeter Falcao tada po terenu pokreće lobiranje širokih razmjera, hodajući od jednog do drugog igrača Perua i uvjeravajući ih da se svi zadovolje s postojećih 1:1 i do kraja odigraju prijateljsku utakmicu, prenosi Index.hr.

Ali, kako pokazuje drugi snimak priložen u tekstu, to mu nije išlo baš glatko. Peruanci su vjerovali El Tigreu, ali nisu vjerovali da Paragvaj, i to na svom terenu, protiv loše Venezuele, neće napraviti preokret i tako ponuđeni bod učiniti bezvrijednim. Lako je Kolumbijcima bilo pregovarati u tom pogledu, jer njima pobjeda Paragvaja ne bi značila ništa. Ali Peru bi ostavila bez petog mjesta i dodatnih kvalifikacija.

Legendarni peruanski golgeter Guerrero otišao je na klupu po potvrdu informacije o ostalim rezultatima, a kada je dobio odobrenje, vratio se na teren i potvrdio dogovor sa suparnikom Carlosom Sanchezom.