open-navfaktor-logo
search
Deponije u Goraždu
Šta radi Federalno ministarstvo okoliša
Predstavnici Naše stranke u Gradskom vijeću i Skupštini BPK godinama opominju na ekološku katastrofu i opasnost po zdravlje građana koju proizvodi deponija Šišeta 
14.09.2018. u 16:40
get url
text

Nasiha Pozder, kandidatkinja Naše stranke za Parlament Federacije BiH, kritikovala je ponašanje vlasti u Goraždu i Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) u vezi s ekološkim incidentom koji prijeti da ima teške posljedice po zdravlje građana.

Radi se o deponiji Šišeta kod Goražda koju je po drugi put u posljednjih mjesec dana pogodio požar. Gorenje otpada koji se neuslovno odlaže na ovoj deponiji dovodi do nastanka mnogih kancerogenih supstanci opasnih po zdravlje građana.

Tim povodom oglasila se Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke:

- Predstavnici Naše stranke u Gradskom vijeću i Skupštini BPK, Aldijana Subašić Smailhodžić i Neno Zuko već godinama opominju na ekološku katastrofu i opasnost po zdravlje građana koju deponija Šišeta proizvodi. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Goražda insistirali smo na tome da se napokon poduzmu mjere koje će voditi ka njenom zatvaranju. Broj nezakonitih radnji koje je lokalna vlast poduzela u vezi s deponijom Šišeta prevazilazi kategorije nemara i nerada i već se može kvalifikovati kao teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi. Umjesto što zahtijeva inspekcijski nadzor koji ne daje nikakav rezultat, Federalno ministarstvo okoliša i turizma mora da na osnovu izvršenog nadzora sačini krivičnu prijavu i uputi je nadležnom tužilaštvu. Federalno ministarstvo je svjesno da se radi o "divljoj deponiji" i svojim (ne)djelovanjem saučestvuje s vlastima u Goraždu u ignorisanju ovog problema.

Zatvaranje ove deponije bit će jedan od prioriteta u segmentu zaštite okoliša za Našu stranku, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.