Download-ujte našu aplikaciju

08:11 / 30.06.17

Stručnjaci su sastavili listu: Osam toksina koji potajno truju djecu

Svuda oko nas nalaze se razne otrovne hemikalije kojih često nismo ni svjesni.

Gazirana pića sadrže velike količine fosforne kiseline koja doslovno otapa djetetove zube i omekšava kosti FOTO: ILUSTRACIJA
Gazirana pića sadrže velike količine fosforne kiseline koja doslovno otapa djetetove zube i omekšava kosti FOTO: ILUSTRACIJA

S obzirom na to da su razna dječija oboljenja u stalnom porastu, što možemo pripisati izlaganju štetnim tvarima, stručnjaci su sastavili popis stvari prema kojima se treba odnositi sa oprezom.

Toksini iz okoline

Djeca mogu oboljeti od starih izolacija u školi ili domu. Svakako budite svjesni tih faktora rizika.

Lijekovi na recept

Lijekovi za ADHD (poremećaj hiperaktivnosti) uglavnom sadrže amfetamine kojih ima i u ilegalnim supstancama poput speeda.

Toksini iz prerađene i brze hrane

Jeste li razmišljali o količini sintetičkih hemikalija, konzervansa, nitrata, umjetnih boja i okusa u hrenovkama? Prerađena hrana sadrži brojne štetne tvari koje bismo svi trebali izbjegavati.
MSG (monosodiumglutamat) nalazi se u većini brze hrane i ostalim namirnicama, a poznatiji je kao pojačivač okusa. MSG je toksičan, a njegova konzumacija rezultira mnogim zdravstvenim problemima.

Toksini u proizvodima za pranje odjeće

Iako deterdžent i omekšivač za rublje lijepo mirišu, sadrže brojne hemikalije koje stvaraju ugodan miris, ali i izazivaju nastanak raka.

Toksini u šamponu i proizvodima za ličnu njegu

Pročitate li ikada deklaraciju na tim proizvodima? Sigurni smo da za 99 posto sastojaka nikada niste ni čuli. Stoga je mala vjerovatnoća da znate jesu li i koliko su štetni.

Toksini u proizvodima za čišćenje doma

Sredstva za čišćenje uglavnom sadrže štetne tvari i često možemo naići na upozorenja da se proizvod ne smije gutati. Štetne hemikalije apsorbiraju se u našem tijelu putem disanja ili kroz kožu.

Pesticidi u hrani i okolini

Pesticidi ulaze u naš organizam udisanjem ili putem kože. Namirnice koje svakodnevno jedemo pune su pesticida, počevši od voća i povrća, pa sve do mesa.

Gazirana pića i drugi kupovni sokovi

Ovi napitci sadrže velike količine fosforne kiseline koja doslovno otapa djetetove zube i omekšava kosti. Velike količine šećera, koje se nalaze u sokovima, uzrokuju razne zdravstvene probleme, uključujući pretilost i dijabetes.