Download-ujte našu aplikaciju

08:16 / 01.07.17

Tradicionalni italijanski desert na novi način: Ledeni tiramisu rashlađuje u vrelim danima

Potrebni sastojci: 3 jaja, 7 kašika šećera, 250 g mascarpone sira, 1 kašičica ekstrakta vanilije.

8.	Prije posluženja desert pospite kakao prahom i sijecite na kriške FOTO: ILUSTRACIJA
8. Prije posluženja desert pospite kakao prahom i sijecite na kriške FOTO: ILUSTRACIJA

Umak: 60 g piškota, 4 kašičice instant kafe, 4 kašike vruće vode, kakao prah za posipanje.

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kafu s vodom i ostavite da se ohladi.
2. Piškote izlomite na manje komade (na tri dijela).
3. Odvojite žumanca od bjelanca, pa žumanca umutite sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu i dok se šećer ne istopi. Dodajte mascarpone sir i vaniliju, pa umutite sve dobro električnim mikserom. Ostavite sa strane, pa mikserom umutite i bjelance dok se ne pretvore u čvrstu smjesu. Potom ih dodajte mješavini jaja i mascarponea.
4. Plastičnom folijom obložite kalup za hljeb (kapaciteta - 1,5 l).
5. Piškote umačite u mješavinu kafe i vode (ali ih ne natapajte previše).
6. Sipajte 1/3 pripremljenog fila, pa ponovite postupak sa piškotama. Ponovo sipajte 1/3 kreme, pa piškote umočene u kafu i vodu, stavite preostale piškote i sve zalijte ostatkom kreme-fila.
7. Pokrijte folijom i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
8. Prije posluženja uklonite foliju, pospite kakao prahom i sijecite na kriške.