open-navfaktor-logo
search
Dobre vijesti
Tri pločice čokolade mjesečno zdrave su za vaše srce
Ako ste ljubitelj čokolade, ovo su dobre vijesti za vaše zdravlje
29.08.2018. u 16:03
get url
text

Način ishrane je veoma bitan za zdravlje, pa svakodnevno čujemo dosta loših vijesti. Evo jedne ohrabrujuće: jedenje tri čokoladne pločice mjesečno može biti itekako zdravo za srce, otkrili su stručnjaci okupljeni na konferenciji kardiologa u Münchenu.

Već je dokazano da čokolada smanjuje bore i reducira stres, a prema novom istraživanju može smanjiti i rizik od zatajenja rada srca.

Na osnovu podataka prikupljenih od više od pola milijuna odraslih osoba, naučnici su zaključili da tri pojedene čokoladne pločice mjesečno mogu rezultirati smanjenjem rizika od srčanih bolesti za 23 posto.

- Vjerujem da je čokolada važan izvor flavonoida, koji su povezani sa smanjenjem upale i povećanjem dobrog kolesterola - rekao je glavni autor istraživanja dr. Chayakrit Krittanawong, a prenosi Telegraf.

Međutim, istraživanje je istovremeno pokazalo i da jedenje više od tri pločice čokolade mjesečno može povećati rizik od srčanih komplikacija za 17 posto.

- Čokolada može imati visoku razinu zasićenih masti. Rekao bih da je umjerena konzumacija tamne čokolade dobra za zdravlje - dodao je dr. Krittanawong.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.