open-navfaktor-logo
search
Selcuk Bayraktar
Turska će dobiti zasluženo mjesto u oblasti svemira i vazduhoplovstva
Predsjednik Upravnog odbora fondacije Tehnološki tim Turske (T3) Selcuk Bayraktar obišao je Istanbul TEKNOFEST, turski festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije, koji je danas po prvi put otvorio svoja vrata posjetiocima. Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner Anadolu Agency, su fondacija T3 i Grad Istanbul
20.09.2018. u 16:07
get url
text

Turska će dobiti zasluženo mjesto u oblasti svemira i vazduhoplovstva, smatra predsjednik Upravnog odbora fondacije Tehnološki tim Turske (T3) Selcuk Bayraktar, javlja Anadolu Agency (AA).

Bayraktar je danas obišao Istanbul TEKNOFEST, turski festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije, koji je danas po prvi put otvorio svoja vrata posjetiocima. Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner Anadolu Agency, su fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul.

Bayraktar je u pratnji porodice obišao festival koji se održava na trećem istanbulskom aerodromu, a tom prilikom je ušao u avion turske proizvodnje tipa Phantom 4.

U razgovoru s novinarom AA Bayraktar je istakao kako posjetioci na Istanbul TEKNOFEST-u, pored brojnih vojnih letjelica, imaju priliku vidjeti i letjelice civilnog vazduhoplovstva.

-Imamo kompanije za nacionalnu odbranu. Na festivalu imamo aktivnosti i prezenacije iz različitih tehnoloških oblasti. Oko 80.000 učesnika prijavilo se prije vremena za učešće na festivalu. To je zaista jeda zadvljujući broj - rekao je Bayraktar.

Dodao je kako njegova zemlja nastavlja praviti odlučne korake ka naprijed kada je riječ o domaćoj tehnološkoj poizvodnji, čime istovremeno odlučno korača ka ciljevima postavljenim za 2023. godinu.

-Turska će dobiti zasluženo mjesto u oblasti svemira i vazduhoplovstva. To je naša strast koja se krije iza bespilotnih letjelica (IHA) i bespilotnih letjelica sa naoružanjem (SIHA). Kao dječak sam prisustvovao jenoj sličnoj ali mnogo manjoj smotri. Nikada je nisam zaboravio - rekao je Bayraktar.

Dodao je kako je organizaciji festivala učestvovalo oko 30 partnera iz cijele Turske, te se ovom prilikom svima njima zahvalio.

U okviru festivala planirano je da se održi i niz tehnoloških prezentacija i takmičenja. Ova takmičenja će biti održana u ukupno 12 kategorija, a u partnerstvu turskih kompanija Aselsan, Baykar, BMC, IGA, ISBAK, Roketsan, TAI, TUBITAK i Turksat.

Kroz pomenuta takmičenja biće predstavljeni tehnološki proizvodi kao što su bespilotne letjelice, bespilotna kopnena vozila koja imaju podršku bespilotnih letjelica, bespilotni podvodni sistemi, rakete, satelitska kao dostignuća iz oblasti robotike.

Istanbul TEKNOFEST će trajati do 24. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.