open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Twitter ukinuo 10.000 računa, prenosili lažne informacije o izborima u SAD-u
Predsjednik Donald Trump se nedavno žalio da ta društvena mreža, jedna od njegovih najdražih, ukida račune nekih njegovih pristalica
03.11.2018. u 22:16
get url
text

Twitter je potvrdio da je ukinuo automatske račune koji su slali poruke kako bi odvratili birače od izlaska na kongresne izbore u utorak koji se održavaju na sredini Trumpovog mandata.

Američka štampa navodi da se radi o 10.000 računa.

U saopćenju ova društvena mreža je navela da je ukinula račune koji su pokušali automatski prenositi lažne informacije i tako kršili pravila mreže.

Odbor za kampanju demokrata upozorio je Twitter na te račune, prenosi CNN.

Ti računi pokušavaju ostaviti utisak da njima upravljaju demokrati. Ne zna se ko stoji iza tih računa, ali izgleda da se nalaze u Sjedinjenim Državama, navodi nekoliko medija.

Twitter je saopćio da je posljednjih mjeseci pokušavao eliminirati lažne i automatske račune koji nastoje manipulirati javnim mnijenjem prije "midterm" izbora.

Predsjednik Donald Trump se nedavno žalio da ta društvena mreža, jedna od njegovih najdražih, ukida račune nekih njegovih pristalica.

Twitter i dalje prate optužbe da je na svojoj platformi omogućio ruske manipulacije za vrijeme predsjedničke kampanje 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.