open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
U laži su kratke noge: Arnaut prvo glasao protiv, a sad prisvaja zasluge za usvajanje ZKP-a
Svoje su mišljenje zastupnici SBB-a promijenili tek nakon žestokih kritika javnosti, ali i međunarodne zajednice, koja je nedvosmisleno poručila da SDA-ov prijedlog odgovara međunarodnim standardima te da su stranke koje su glasale protiv tog prijedloga direktno odgovorne za sve negativne posljedice njegovog neusvajanja
17.09.2018. u 14:42
get url
text
Damir Arnaut
Damir Arnaut

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na danas održanoj hitnoj sjednici usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputila Stranka demokratske akcije (SDA).

Prijedlog je jednoglasno usvojen, ali bez prisustva zastupnika SNSD-a, koji su se od samog početka protivili ovom zakonskom rješenju koje, prema ocjenama međunarodnih zvaničnika, zadovoljava sve međunarodne standarde te u potpunosti provodi odluku Ustavnog suda BiH.

Iako je ovaj prijedlog kreirala i u parlamentarnu proceduru uputila SDA, zasluge za njegovo usvajanje su, za potrebe predizborne kampanje, danas prisvajali i zastupnici drugih stranaka, čak i onih koje su prije nekoliko mjeseci glasale protiv ovog prijedloga.

Jedan od takvih je zastupnik SBB-a Damir Arnaut, koji je pokušao obmanuti javnost tvrdnjom da je njegova stranka od početka podržavala ovo zakonsko rješenje.

- Dobili smo kvalitetan zakon koji u potpunosti uvažava prava građana BiH, a istovremeno omogućava domaćim pravosudnim institucijama punu borbu i puni kapacitet u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminala – izjavio je Arnaut danas u Sarajevu.

S tim u vezi ćemo podsjetiti na situaciju od prije nekoliko mjeseci, tačnije od 7. marta 2018. godine, kada se isti ovaj prijedlog našao na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i to po hitnoj proceduri.

Hitnost procedure pravdana je činjenicom da je Ustavni sud BiH imao zakazanu sjednicu za 22. mart, a na kojoj je mogao staviti van snage osporene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, što bi u praksi značilo nemogućnost pravosudnih institucija da procesuira odgovorne za kriminal, korupciju i terorizam, ali i „padanje u vodu“ oko stotinu aktuelnih predmeta koji se vode pred pravosudnim institucijama na osnovu osporenih odredbi tog zakona.

Uprkos toj realnoj i vrlo izglednoj opasnosti, zastupnici SBB-a, među kojima je i Arnaut, glasali su, skupa sa kolegama iz HDZ-a BiH i SNSD-a, protiv ovog prijedloga.

Svoje su mišljenje zastupnici SBB-a promijenili tek nakon žestokih kritika javnosti, ali i međunarodne zajednice, koja je nedvosmisleno poručila da SDA-ov prijedlog odgovara međunarodnim standardima te da su stranke koje su glasale protiv tog prijedloga direktno odgovorne za sve negativne posljedice njegovog neusvajanja.

Arnautu je svojstveno mijenjanje mišljenja, što je i osnov političkog djelovanja stranke kojoj pripada. U prilog toj tezi ide i njegov odnos prema gradnji Pelješkog mosta, koju je propagirao u hrvatskim medijima, a za koju je kasnije optužio SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.